• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Foto: TT

USA vill se fortsatta inspektioner i Iran trots att man drog sig ur

Publicerad

USA har dragit sig ur kärnenergiavtalet med Iran.
Ändå förväntar sig regeringen i Washington fortsatta noggranna inspektioner av Irans atomanläggningar.

Vid ett politiskt massmöte i delstaten Indiana trycker president Donald Trump på att tuffa inspektioner fortfarande behövs.

– Vi måste kunna gå till en anläggning och kontrollera den. Vi måste kunna gå in i deras militärbaser och se till att de inte fuskar, sade presidenten.

Tvivlar på Iran

USA förväntar sig att Iran kommer att godta fortsatta inspektioner från FN:s atomenergiorgan IAEA, säger två högt uppsatta källor i Vita huset. Detta trots att USA dragit sig ur avtalet som innehöll krav på långtgående granskning.

Övriga länder som stod bakom Iranavtalet har sagt att man ska försöka se till att överenskommelsen hålls, även utan USA. Samtidigt försvåras det av sanktioner som USA inför för europeiska företag som gör affärer i Iran.

Sedan kärnenergiavtalet mellan Iran och flera länder slöts 2015 har IAEA genomfört hundratals inspektioner i Iran. IAEA har bedömt att Iran håller sig till avtalet, vilket den amerikanska regeringen tvivlar på.

”Vi kan inte veta”

– Vi kan inte veta om Iran håller sig till överenskommelsen utan att vara 100 procent säker på att IAEA och vår underrättelsetjänst är ofelbara, säger John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare åt president Trump.

Den inställningen har fått många att fråga sig om den amerikanska regeringen vill ha någon övervakning alls av Irans kärnenergianläggningar.

– Om de inte litar på inspektionerna förstår jag inte varför de så kraftfullt uppmanar Iran att fortsätta samarbeta, säger Corey Hinderstein, energiexpert som tidigare arbetat med Iranavtalet på USA:s energidepartement, och fortsätter:

– Vi vet att inspektionerna har varit och är effektiva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet