Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jesper Fjärstedt, analytiker på Danske Bank, tror att styrräntan i USA har nått sin topp. Hör mer i klippet. Foto: SVT

USA höjer styrräntan

Uppdaterad
Publicerad

USA höjer styrräntan med 0,25 procentenheter, meddelar den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Nu ligger styrräntan i intervallet 5,25-5,5 procent – den högsta nivån på 22 år.

Höjningen med 25 punkter var enligt förväntningarna. Det är elfte gången som Fed höjer styrräntan sedan mars 2022.

I juni sjönk inflationen i USA, enligt måttet KPI, till 3 procent. Det går att jämföra med inflationen i Sverige som under samma period låg på 9,3 procent, enligt samma mått. Båda länderna har ett inflationsmål på 2 procent.

– Arbetet för att minska inflationen till 2 procent är fortfarande långt ifrån nått, säger Fed-chefen Jerome Powell på en presskonferens.

Kan höja igen

Han vill inte gå in närmare på hur Fed kommer att agera framöver, utan lämnar dörren öppen för ytterligare en höjning. Ett klokt beslut, enligt Jesper Fjärstedt, valutaanalytiker på Danske Bank.

– Det är för att ha handlingsmöjligheterna, att kunna agera på data och inte binda sig fast vid masten. Om inflationen slutar att falla i den takten som den gör för närvarande vill man ha möjligheten att höja en gång till utan att gå emot något som de har lovat, säger han i Aktuellt.

Men Danske Bank tror att styrräntan i USA har nått sin topp.

– Vår vy på Danske Bank är att det här var den sista höjningen i den här höjningscykeln, att de är klara nu, säger Jesper Fjärstedt.

Riksbanken följer ECB

Onsdagens besked lär ha viss påverkan även på Sveriges ekonomi, men det ger ingen vidare fingervisning mot hur svenska Riksbanken kommer att agera.

– Kollar man specifikt på Riksbanken så kommer de att följa Europeiska centralbanken (ECB) närmare än de följer Fed, säger Jesper Fjärstedt.

ECB ger ett nytt räntebesked på torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.