Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den norska kungafamiljen på p lats vid minnesceremonin i Oslo. Foto: NTB/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tio år sedan Utøya – så hedrades offren i Norge

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 22 juli, är det tio år sedan Norge skakades av terrorattentatet vid Utøya och vid regeringskvarteren i Oslo. Sammanlagt 77 människor dödades, 69 på Utøya där majoriteten var barn och åtta personer vid explosionen i Oslo.

I Oslo hölls under dagen flera nationella minnesarrangemang, där bland annat norska kungen och statsminister Erna Solberg talade.

Klockan 15.26 den 22 juli 2011 detonerade en bomb utanför regeringskansliet i centrala Oslo. Människor på plats upplevde en mycket stark tryckvåg, fönsterrutor i byggnaderna blåstes ut. Stora delar av Oslo evakuerades och bombtekniker sökte igenom regeringsbyggnaderna. Senare bekräftade polisen att åtta personer dog i explosionen. Minst 200 personer skadades i varierande grad. Ingen av statsråden skadades.

17.27 kommer det första larmet om skottlossning på Utøya. Ön ligger nordväst om Oslo och har sedan 50-talet varit de norska socialdemokraternas plats för politiskt ungdomsläger.

Flydde ut i vattnet

Högerextremisten Anders Behring Breivik presenterade sig som polis när han anlände till ön och uppgav att han kom dit för en kontroll efter bombningen i Oslo. Breivik mördade 69 personer och skadade mångt fler på Utøya innan han greps av insatsstyrkan klockan 18.34.

Många sköts ihjäl med automatvapen, en del ungdomar försökte fly ut i vattnet för att undsättas av båtar, trots att Breivik sköt mot dem i vattnet. För modet i detta tilldelades 19 personer medaljen för ädel gärning av den norska regeringen.

Flera minnesmonument

Året därpå,25 augusti 2012, dömdes Breivik till 21 års förvaring, norsk lags strängaste straff. Straffet kan förlängas med fem år i taget så länge Breivik utgör en fara för samhället.

Minnesmonument för att hedra offren finns på flera platser i Norge, på Utøya finns en stor förenande cirkel i stål där offrens namns stansats ut.

Nationellt kunskapscenter om våld och traumatisk stress i Norge följer de överlevandes hälsa, den senaste sammanställningen visade att en av tre överlevare fortfarande har hälsoproblem som posttraumatisk stress, ångest, depression och sömnproblem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För tio år sedan bevakade Carina Bergfeldt terrordådet i Norge, och som en av de första reportrarna på plats fick hon unik insyn i efterspelet av tragedin. Foto: Linda Hörnqvist /SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer