Sverigedemokraterna står i fokus i utländska mediers beskrivning av läget inför valet. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Utländska medier ger mörk bild av Sverige – Sverigedemokraterna i fokus

Publicerad

Sverigedemokraterna spelar huvudrollen i det svenska valdramat i utländska mediers rapportering om valrörelsen i Sverige.
Många medier ger en mörk bild av landet och pekar på risken för ett dödläge i svensk politik.

Gängkriminaliteten och migrationen står i fokus i utländska mediers skildring av läget i Sverige inför valet. De flesta skriver också om det politiska dödläget mellan de två stora blocken och om Sverigedemokraternas ökande möjligheter att växa i styrka och få en tydlig vågmästarroll.

Kristersson tippas bli statsminister

New York Times beskriver M-ledaren Ulf Kristersson som den mest tippade att ta över som statsminister. Kristersson riskerar dock att förlora stöd i sitt parti om han samregerar med SD, enligt tidningen. ”Ingen av partiledarna har gett väljarna klara besked om hur de ska hantera olika scenarier”, skriver New York Times.

Kriminalitet dominerar

Slutet för det svenska idealsamhället förutspås i den tyska tidskriften Der Spiegel. Mord och våld i de svenska storstäderna ger en ny bild av det land som i Tyskland även brukar kallas för ”Bullerbü”-idyllen.

Kriminaliteten dominerar valrörelsen och det profiterar Sverigedemokraterna på, enligt tidskriften. Tidningens reporter har varit i Malmö och intervjuat polisen som hävdar att det inte är flyktingarna som är problemet utan de unga män som är uppvuxna i Sverige men som saknar perspektiv, utbildning och jobb.

Domedagen nära

I Sverige domineras sociala medier av högern som ger en bild av en snart förestående domedag trots att landet egentligen är stabilt och väl fungerande, skriver den brittiska tidningen The Guardian. Många väljare är missnöjda med skandalen kring Nya Karolinska, dåliga järnvägar och ineffektiv postgång. Men landet är välmående och dess politiker är hederliga, anser tidningen i en ledare.

Även den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung noterar att det går ganska bra för Sverige. Men alla får inte del av tillväxten och välståndet, och missnöjet ökar, anser tidningen.

SD rör om

Den EU-inriktade nättidningen Politico anser att Sverigedemokraternas framgångar följer en bredare trend, från Donald Trump till den populistiska regeringen i Italien. Sverigedemokraterna har rört om rejält. ”Farväl, tråkiga svenska valkampanjer”, skriver Politico.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer