ARKIV. Studenter som protesterar i Irans huvudstad Iran. Foto: TT

Utländska sociala medier förbjuds på skolor i Iran

Publicerad

Skolor i Iran förbjuds att använda utländska sociala medier för sin kommunikation har landets utbildningsdepartement beslutat, enligt nyhetsbyrån Ilna. Därmed förbjuds plattformar som Telegram och Instagram och bara inhemska sociala medier tillåts.

Meddelandetjänsten Telegram är Irans mest populära sociala nätverk, med cirka 40 miljoner användare som är aktiva varje månad. Under vågen av regimkritiska protester i iranska städer i början av året stängde myndigheterna tillfälligt ner Telegram, och nätverket anklagades för att tillåta ”kontrarevolutionära” grupper utomlands att underblåsa oroligheterna.

Därefter har flera iranska sociala medier utvecklats och myndigheterna hävdar att den personliga integriteten respekteras.

Facebook och Twitter är redan blockerade i landet – men många iranier rundar detta genom att använda så kallade VPN-tjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.