Räddningsinsats vid strandpromenaden i Derna, Libyen. Foto: AFP/TT

Utredning av Libyens kollapsade dammar inleds

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsinsatserna fortsätter efter översvämningen i nordöstra Libyen som ägde rum för en vecka sedan. Nu har myndigheterna i Libyen startat en utredning av de två dammar som kollapsade under översvämningskatastrofen.

Dödssiffran efter översvämningskatastrofen har rapporterats till över 11 000 avlidna i den libyska staden Derna, enligt Röda halvmånen. Sökinsatser pågår fortfarande i hopp om att hitta människor i leran då över 10 000 människor fortfarande uppges vara saknade.

Under lördagen sökte räddningsarbetare efter de saknade vid Dernas strandpromenad genom att genomsöka ett berg av skräp och bråte. Över 450 kroppar har hittats i havet de senaste tre dagarna, rapporterar Reuters.

Utredning inledd

Kollapsen av de två dammarna ska utredas, enligt Libyens allmänna åklagare, al-Sediq al-Sourn.

– Jag försäkrar medborgarna om att åklagare säkerligen kommer att vidta åtgärder mot den som gjorde ett misstag eller försumlighet, sa han på en presskonferens i Derna sent på fredagen, rapporterar AP.

Exakt hur en sådan utredning kommer genomföras är oklart.

Oro för sjukdomsspridning

Det finns en oro hos myndigheter och hjälporganisationer över spridningen av vattenburna sjukdomar samt risken för förflyttning av explosiv ammunition från Libyens senaste konflikter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kustväg har spolats sönder av de enorma vattenmassorna som rasade ner mot havet när två dammar brast ovanför staden Derna i Libyen. Se förödelsen efter katastrofen i inslaget. Foto: foto: ©2023 Maxar Technologies

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.