Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Morgan Johansson (S): Terrorstämpla iranska revolutionsgardet

Uppdaterad
Publicerad

Det iranska revolutionsgardet är ökända för sin brutalitet och har haft en stor roll i att slå ned de senaste månadernas protester i Iran. De hänsynslösa metoderna har gjort att röster höjts för att regeringen bör terrorlista revolutionsgardet.

– Revolutionsgardet är jämförbara med nazisternas SS, säger Morgan Johansson (S).

Sex månader har gått sedan Masha Jina Aminis död, vilket var startskottet för enorma folkliga protester i Iran. Protesterna har dock slagits ner med brutalt våld. Mycket på grund av det iranska revolutionsgardet – den del av armén som står närmast den iranska regimen.

EU-parlamentet röstade i januari för att gardet ska terrorstämplas, men för att beslutet ska bli verklighet krävs att ministerrådet antar det. Sverige är ordförande i EU och oppositionen vill att regeringen ska driva på för en terrorstämpling.

Utrikesbyrån

– De senaste månadernas brutala våld har aktualiserat frågan om att vi måste använda alla instrument vi har mot den här gruppen, säger Morgan Johansson.

Skickar vapen utomlands

Förutom våldet mot den egna befolkningen anklagas också revolutionsgardet för att förse utländska terrorgrupper med vapen. Även detta menar Morgan Johansson gör att gruppen bör terrorstämplas.

– Revolutionsgardet har varit engagerade i Syrienkriget på Assads sida och utbildat terrorgrupper i andra länder, exempelvis Hizbollah. Gör man det bör man själv löpa risk att terrorstämplas.

Finns sanktioner

Utrikesminister Tobias Billström (M) håller med om att omvärlden måste sätta fortsatt press på regimen, men menar att juridiken sätter stopp för en terrorlistning av revolutionsgardet.

– Det krävs strikta rättsliga kriterier för en terrorlistning, dessutom i kombination med att en nationell myndighet slår fast att organisationen har kopplingar till terrordåd, säger Billström.

Istället pekar han på de sanktioner för brott mot mänskliga rättigheter som finns mot revolutionsgardet.

– Det finns redan sanktioner mot revolutionsgardet på grund av dess inblandning i att ta fram massförstörelsevapen. De ger oss flera effektiva verktyg, exempelvis frysning av tillgångar och inreseförbud.

Se mer om det iranska revolutionsgardet i Utrikesbyrån: Ayatollans armé på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet