Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Revolutionsgardet bildades kort efter den iranska revolutionen 1979. I dag har gardet såväl militär som ekonomisk makt och har haft en ledande roll i att slå ner den senaste tidens protester. Se hela tidslinjen om revolutionsgardet i klippet. Foto: SVT

Så blev revolutionsgardet den mäktigaste delen av Irans armé

Publicerad

Det iranska revolutionsgardet förfogar över både sitt eget flygvapen och underrättelsetjänst. Dessutom har man stora politiska och ekonomiska intressen i landet.

Revolutionsgardet bildades kort efter den iranska revolutionen 1979. Det nya styret litade inte på den nationella militären och lät därför bilda en paramilitär grupp som skulle skydda ayatollans makt.

Under decennierna som följde blev revolutionsgardet mer och mer mäktigt. När den tidigare medlemmen Mahmoud Ahmadinejad blev president 2005 såg han till att andra medlemmar ur revolutionsgardet fick höga poster i hans regering.

I dag har revolutionsgardet inte bara militär utan även ekonomisk makt och har haft en ledande roll i att slå ner det senaste halvårets folkliga protester.

Se mer om det iranska revolutionsgardet i Utrikesbyrån: Ayatollans armé på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet