Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klicka på klippet för att se Messiah Hallbergs hälsning till Erdogan. Foto: AFP/TT/Matilda Nyberg/SVT

Messiah Hallberg: Kommer fortsätta skämta om Erdogan

Publicerad

Ett inslag om Turkiets president Erdogan i satirprogrammet Svenska nyheter fick i höstas landet att rasa över Sverige. Programmets nye programledare Messiah Hallberg har dock inga planer på att sluta göra sig lustig över den turkiske preisdenten.

I höstas sände satirprogrammet Svenska nyheter ett inslag där den svensk-kurdiske komikern Kadir Meral skämtade om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på kurdiska i tio minuter. Inslaget fick den svenske ambassadören i Turkiet uppkallad till turkiska UD och tongångarna mellan Turkiet och Sverige har knappast blivit bättre sedan dess.

Sedan inslaget visades i tv har relationen också surnat till på grund av den Erdogan-docka som hittades hängande vid stadshuset i Stockholm och koranbränningar. Samtidigt är Sverige fortsatt beroende av ett turkiskt ja för att få gå med i försvarsalliansen Nato.

Utrikesbyrån

”Man vill inte göra folk upprörda egentligen”

Men vilka konskevenser som skämt i Svenska nyheter kan få för honom personligen, eller för Sveriges politik, är inget programmets nye värd Messiah Hallberg funderar över.

– Erdogans vrede är inget jag tänker på när jag går upp på morgonen. Sen vill man inte göra folk upprörda egentligen. Man vill leva gott, tjäna lite pengar, vara med sin familj.

Vågar du åka till Turkiet efter detta?

– Det är konstigt att vi befinner oss i en tid där det är en rimlig fråga att ställa till en komiker. Vågar du skämta om det här? Tänk om det får konsekvenser för Sveriges politik? Men om det är Turkiet är jag ganska lugn för jag brukar aldrig semestra i Turkiet. Hade det varit Italien eller Frankrike eller Spanien hade det kanske varit mer känsligt.

Klicka på klippet för att se Messiah Hallbergs hälsning till Erdogan och se mer i Utrikesbyrån: Dålig stämning på SVT Play kl 20 och i SVT2 kl 22.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet