Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De unga bör inte tala om något som de inte är experter på”, säger Naomi Seibt. Foto: SVT samt Matteo Bazzi/EPA/ANSA/TT

”Anti-Greta”: Att hungerstrejka är att utpressa politiker

Uppdaterad
Publicerad

Naomi Seibt har kallats för anti-Greta för sitt nekande av klimatförändringarna och människans roll i dem. Till Utrikesbyrån säger hon att hungerstrejkande klimataktivister utpressar politiker och ungdomarna används som spelbrickor av makthavare.

– De gör något som får dem att känna sig trendiga och som att de gör något fantastiskt, säger Naomi Seibt.

21-åriga Naomi Seibt från Tyskland har blivit känd som anti-Greta för sitt högljudda förnekande av klimatkrisen. Hon har hyllats av klimatskeptiker för att förespråka en syn på klimatförändringar som något normalt och inte särskilt oroväckande. Till Utrikesbyrån säger hon att unga klimataktivister har skrämts upp för att användas av makthavare för sin egen vinning och att det är den rädslan som kommer att förstöra deras framtid.

– Det är vidrigt, de unga är skräckslagna att de inte kommer ha en bra framtid. De överger sin riktiga passion för klimataktivism. Det är sorgligt.

”Ingen kompetens”

Naomi Seibt säger att hon inte har något emot aktivister i sig, men menar att de unga som har tagit till gatorna runtom i världen inte vet tillräckligt om klimat för att kunna tala om det.

– De unga har inte tillräckligt med kompetens och bör inte tala om något som de inte är experter på och som bara gör dem rädda.

”Hungerstrejk är utpressning”

Tyskland gick nyligen till val och inför det hungerstrejkade en grupp unga klimataktivister i huvudstaden Berlin för att få tala med politikerna. Några av deltagarna blev så dåliga att de hamnade på sjukhus innan de till slut fick ett löfte om ett möte. Naomi Seibts säger att hon är emot den typen av aktioner.

– Det är hemskt att unga går så långt att de svälter sig själva. Det är inte aktivism. Det är att utöva utpressning mot politiker, säger hon.

Klicka på klippet för att höra Naomi Seibt och se mer om klimataktivismen i Utrikesbyrån: Dö för klimatet på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet