Han flydde Kim Jong-Uns terror: Pandemin har förvärrat allt

Uppdaterad
Publicerad

Hyun-seung Lee lämnade Nordkorea efter att flera av hans vänner avrättats. Nu bor han i USA och varnar för att läget i hemlandet blivit allt sämre efter pandemin.

– Pandemin har lett till att fler människor dött av svält.

Trots att Hyun-seung Lee var medlem av det nordkoreanska regeringspartiet och hade en framgångsrik karriär som affärsman i huvudstaden Pyongyang, tvingades han fly sitt hemland 2014. Det började med mordet på Jang Song-thaek året innan. Jang var en högt uppsatt medlem i regeringspartiet och ingift farbror till ledaren Kim-Jong Un.

Efter mordet beskriver Hyun-seung Lee hur en häxjakt inleds på alla i Jangs närhet. Något som även drabbar Hyun-seung, eftersom hans pappa var vän till Jang.

Utrikesbyrån

– Helt plötsligt började både min pappas och mina vänner avrättas. Det chockade hela familjen och gjorde att vi beslutade att lämna landet.

Folk dör av svält

I dag bor Hyun-seung Lee i USA där han tillsammans med sin syster driver en Youtube-kanal där de berättar om sina erfarenheter. Han beskriver sin nuvarande tillvaro som helt annorlunda jämfört med tiden i Nordkorea och berättar att han blev chockad första gången han fick lämna landet.

– Jag fick chansen att studera i Kina. Det var då jag insåg att Nordkorea var något helt annat än jag hade trott. Jag hade blivit lurad av propagandan.

Hyun-seung menar att Nordkorea alltid varit fattigt men att pandemin har gjort problemen ännu värre. Mycket på grund av landet under nästan två år stängde gränsen mot Kina.

– I västra Nordkorea produceras mycket spannmål. Pandemin har dock gjort att landet inte fått tillgång till nödvändiga jordbruksmaskiner och gödsel. Det har inneburit att mängder av människor har dött av svält.

Har utbildat tusentals hackare

FN spås i en kommande rapport anklaga Nordkorea för att ha utbildat hackare för att stjäla kryptovaluta från andra länder. Något som används för att finansiera landets kärnvapenprogram. Hyun-seung Lee känner till uppgifterna och är övertygad om att de stämmer.

– I Kina och resten av Östasien finns upp emot 5 000 nordkoreanska hackare. Deras enda uppgift är att stjäla pengar och information från resten av världen, säger Hyun-seung.

Klicka på klippet för att se Hyun-seung Lee berätta om varför han lämnade Nordkorea och se mer om landet i  Utrikesbyrån: Kryptotjuven på SVT Play från kl 19.30 eller i SVT2 kl 22.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet