Så blev Nordkorea världens mest isolerade land

Publicerad

Krig, svält och nästan inga vänner – så kan Nordkoreas 74 år långa historia sammanfattas. I dag är landet ett av världens mest isolerade.

Redan två år efter självständigheten valde Nordkorea att med stöd av Kina och Sovjetunionen invadera Sydkorea i vad som blivit känt som Koreakriget. Kriget pågick i tre år och nästan fem miljoner människor miste livet.

Dåvarande ledaren Kim Il Sung såg USA som sin ärkefiende och knöt starka band med kommunistregimen i Sovjetunionen. Det såg till en början ut att ge resultat när landets ekonomi växte, men visade sig vara ödesdigert när Sovjetunionens makt minskade och landet till slut upplöstes.

Utrikesbyrån

Nordkorea valde efter detta att inleda ett omfattande kärnvapenprogram vilket ledde till ännu fler sanktioner från USA och västvärlden. I ett försök att hämnas har man nu utbildat tusentals hackare som bland annat stjäl kryptovaluta världen över.

Klicka på klippet för att se mer om Nordkoreas historia och se mer om det som kallas världens mest isolerade land i Utrikesbyrån: Kryptotjuven på SVT Play från kl 19.30 eller i SVT2 kl 22.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet