Joe Biden och Donald Trump – så lika är de

Uppdaterad
Publicerad

Make America great again eller America is back? Hur stor skillnad är det egentligen mellan Joe Bidens och Donald Trumps politik? 

En hård ton mot Kina, kaotiskt utträde ur Afghanistan och dåliga relationer till länder som traditionellt varit allierade. Den amerikanske presidenten Joe Biden får allt mer kritik för att föra politik som på många punkter liknar hans föregångare Donald Trumps.

Och det är inte bara Joe Bidens politiska motståndare som gör jämförelsen – utan även tidigare allierade. Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian rasade när USA kringgick Frankrike och slöt ett avtal kring ubåtar med Australien häromveckan.

Utrikesbyrån

– Detta brutala, ensidiga och oförutsägbara beslut påminner mig mycket om vad Trump brukade göra, sa Le Drian.

I den liknelsen får han stöd av sin iranske kollega, utrikesminister Hossein Amir Abdollahian.

– President Biden har och kritiserar fortfarande sin föregångare Trump när det gäller Iran. Men samtidigt fortsätter han med samma omfattning sanktioner, sa Abdollahian.

Vita huset: ”Svår jämförelse”

Även Derrick Johnson, chef för medborgarrättsrörelsen NAACP, jämförde Biden med Trump när haitiska migranter hindrades från att komma in i USA och i amerikanska medier har flera jämförelser gjorts mellan de två presidenterna när det kommer till tonen mot Kina.

I förra veckan bemötte Vita huset till sist likheterna.

– Det är svårt att argumentera för att presidenten har tagit några som helst aspekter av den tidigare presidentens spelregler och använt det som grund för sina egna, sa Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Tidigare påpekade en annan talesperson för Vita huset Andrew Bates att Joe Biden i bråket med Frankrike försökte lugna situationen istället för att hetsa upp stämningen ytterligare.

– Det är antitesten till hur den tidigare regeringen hanterade deras konstanta konflikter med allierade.

Titta på klippet för att se likheterna och skillnaderna mellan den tidigare republikanske presidenten och USA:s nuvarande demokratiska ledare. Och se mer om likheterna mellan Joe Bidens och Donald Trumps politik i Utrikesbyrån: Lill-Trump på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet