Joe Bidens barndomsvän: Han var konservativ som ung

Uppdaterad
Publicerad

De åkte till skolan tillsammans och pratade om flickvänner, bilar och musik. I vuxen ålder blev Robert Markel borgmästare i Springfield och hans barndomsvän Joe Biden blev USA:s president.

– Han var inte särskilt progressiv som ung, säger Robert Markel.

Robert Markel träffade Joe Biden när de båda var i tidiga tonåren. De satt bredvid varandra i skolan och umgicks i familjen Bidens hem som blev en samlingspunkt för tonåringarna. Markel beskriver den unge Joe Biden som utåtriktad och social. En person som presenterade sig själv för alla och såg till att andra också träffades.

– Hans mamma brukade tala om för mig varför mina flickvänner var arga på mig och sånt, berättar Robert Markel som själv är aktiv demokrat för Utrikesbyrån.

Utrikesbyrån

Konservativ yngling

Långt senare blev Markel borgmästare i Springfield – och hans barndomsvän blev en demokratisk president. Men att det var just demokrat Joe Biden skulle bli var inte alltid en självklarhet.

– Hans sätt att se på världen när han var yngre var mer konservativt. Nu för han en del politik som skulle anses vara progressiv. Jag tycker att det mest progressiva med hans politik är att han inser att USA och andra länder i västvärlden inte har makten att göra om andra länder. Det är ganska tydligt utifrån våra erfarenheter i Irak och Iran. De vill inte ha det.

Relationen med Europa är skadad

En hel del av Joe Bidens politik har jämförts med motståndaren Donald Trumps politik. Bland annat hanteringen av migranter och flyktingar, det kaotiska utträdet ur Afghanistan och behandlingen av europeiska allierade. Robert Markel kan förstå delar av kritiken.

– Frankrike har varit vår mest trogna allierade. De flesta amerikaner älskar Frankrike. Jag tror det som hände var ett misstag. Vår relation med våra traditionella allierade i Europa är försämrad. Trump var öppet ovänlig. Jag tror att det som har hänt hittills med Bidens styre inte var meningen, men det har ändå skadat relationen.

Klicka på videon ovan för att höra Robert Markel berätta om sin barndomsvän Joe Biden. Och se mer om likheterna mellan Joe Bidens och Donald Trumps politik i Utrikesbyrån: Lill-Trump på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet