Så blev Alexander Lukasjenko Belarus brutale ledare

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionella politiker försvinner och mördas i Alexander Lukasjenkos Belarus – hur blev mannen som ”hellre är diktator än bög” så brutal?

Han har kallats Europas siste diktator och har slagit hårt mot sin egen befolkning. Belarus president Alexander Lukasjenko är en av Putins närmaste allierade och försöker enligt EU destabilisera unionen med hjälp av migranter. Hur blev det så här – och vad har morötter med allt att göra?

Se mer om hur Alexander Lukasjenko blev Belarus brutale ledare i klippet ovan och se mer om Belarus ledare i Utrikesbyrån: Putins knähund på SVT Play.

Rättelse:

I en tidigare version av videon ovan uppgavs att Alexander Lukasjenko var den enda ledamoten i parlamentet som röstade emot Sovjetunionens upplösning. Detta är omstritt då ytterligare en ledamot hävdar att det i själva verket var han som stod för nejrösten i omröstningen. Vi har därför tagit bort uppgiften ur videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet