Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här listar historikern Dean Vuletic listar de tre mest kontroversiella besluten i Eurovions historia.

Eurovisionexperten: Tror inte Ukraina vinner i år

Publicerad

Ukraina är mitt i ett krig och landets bidrag till Eurovision song contest är favorit för att ta hem hela tävlingen i år. Men Dean Vuletic, som har startat världens första universitetskurs i Eurovisionhistoria, säger att utgången inte är så säker som den kan se ut.

– Jag tror vi kommer se en tydlig sympatiröstning från folket, men det kommer inte påverka juryn, säger han till Utrikesbyrån.

Sällan har en Eurovision-tävling sett ut att ha en så säker utgång eller gjort så tydliga politiska ställningstaganden som den som i år går av stapeln mitt under ett krig mellan två europeiska länder. För första gången någonsin har arrangören EBU uteslutit ett land innan man ens skickat en låt och på bettingsajterna är Ukraina en överlägsen favorit att vinna.

Att den 76 år gamla musiktävlingen är en arena för politik är snarare regel än undantag, säger historikern Dean Vuletic, trots EBU:s motstånd till politiska bidrag. Bidragen speglar vad som pågår i samhället snarare än att de förändrar något själva, tillägger han.

Utrikesbyrån

– På senare år har mycket handlat om HBTQI-personers rättigheter. Sedan Dana International som är en transkvinna vann 1998 har arrangörerna blivit mer och mer bekväma med att Eurovision har många följare i HBTQI-världen. Man har också märkt av me too-rörelsen i bidragens tema och texter, till exempel när Neta från Israel vann 2018.

Viktigt för auktoritära ledare

Tävlingen har inte bara varit viktig för sexuella minoriteter eller kvinnorörelsen. Även auktoritära ledare brukar tycka det är viktigt att visa upp sig – och vinna.

– Det blir ett tillfälle att arrangera ett internationellt megaevent som inte kostar lika mycket som OS. Man får en möjlighet att tvätta sin image. Azerbajdzjan la stora pengar 2012 på att få en regim som förtrycker opposition och media att te sig mer aptitlig.

Ett annat exempel är Francos Spanien som sägs ha mutat andra länder för att få vinna tävlingen. Spanien vann 1969 och anordnade en påkostad tävling året därpå.

– Det gjordes för att visa att Spanien, som var en diktatur då, var som vilket land som helst i Västeuropa, men med sol och bad.

”Många tävlar om uppmärksamhet”

I år ser det ut som att Ukraina, ett land som raserats av krig de senaste två månaderna, skulle kunna gå segrande ur tävlingen, men Dean Vuletic säger att finalen ändå kan leverera en överraskning.

– Juryn påverkas inte av den politiska situationen, utan av bidragets kvalitet och trots att Ukrainas bidrag är utmärkt finns det många andra utmärkta bidrag som kommer tävla om uppmärksamheten.

Klicka på klippet för att höra Dean Vuletic berätta om de tre mest kontroversiella politiska besluten i ESC och se mer om Eurovision och politik i Utrikesbyrån: Schlagerkriget SVT2 kl 22 eller på SVT Play från 19.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet