Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gymägaren Marco Marciano låter enbart de som har ett covidbevis komma in på hans gym. Foto: Domenico Mariotti

Gymägaren: Med green pass-kravet kan vi äntligen arbeta

Uppdaterad
Publicerad

Trots högljudda demonstrationer som hållits i Italien är de flesta italienare för de nya reglerna som kräver covidbevis eller negativa test för att arbeta, visar undersökningar i italienska medier.

Italien drabbades hårt av Europas första våg under coronapandemin. I dag har man några av världens striktaste regler för att hålla smittan under kontroll. Sedan den 15 oktober måste italienare visa upp ett negativt PCR- eller antigentest eller covidpass, ofta kallat green pass, för att få jobba.

Inför att kraven började gälla tog tiotusentals människor till gatorna i högljudda protester, men flera undersökningar visar att de flesta italienare stöttar de hårda kraven.

”Kan äntligen arbeta”

En av dem är gymägaren Marco Marciano som har öppnat sitt gym och nu enbart låter de som har covidbevis komma in.

– Vi var tvungna att hålla stängt länge. Nu kan vi äntligen arbeta och vi öppnade igen med entusiasm, så jag välkomnar covidbevisen.

Enligt Marco Marciano uppskattar också gymmets besökare de nya reglerna. Tidigare ville många inte träna om det fanns ovaccinerade på plats, men nu har kunderna återvänt, säger han.

– Jag tror att med den här lösningen, med många vaccinerade och krav på covidbevis, är vi trygga.

Över 80 procent fullvaccinerade

Över 80 procent av alla italienare över 12 år är fullvaccinerade. Men de nya reglerna förstärker ytterligare både säkerheten och det förebyggande arbetet på offentliga platser och på arbetsplatserna, skriver Italiens ambassadör i ett mejl till Utrikesbyrån.

”Å ena sidan har det hjälpt att betydligt öka antalet vaccinerade /.../ å andra sidan har det gjort det möjligt för människor som inte vill vaccinera sig att leva och arbeta normalt, genom att visa upp negativa PCR- eller antigentester”, skriver ambassadören Vinicio Mati.

Klicka på klippet för att höra Marco Marciano om Italiens nya regler och se mer om Italiens kamp mot viruset i kvällens Utrikesbyrån: Vaccindiktaturen på SVT Play från kl 19.30 och i SVT2 kl 21.45.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet