Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Du kan inte vara skyldig att spendera dina pengar för att gå till jobbet, säger Francesco Staccioli, ordförande på den italienska fackföreningen USB. Foto: SVT/TT

Italienska facket: Våra medlemmar tvingas betala för att arbeta

Publicerad

Flera italienska fackförbund är kritiska till de vaccinpass och tester som krävs för att bli insläppt på arbetsplatsen. I praktiken innebär det att de som inte är vaccinerade måste betala för att få gå till jobbet, menar Francesco Staccioli på fackförbundet USB.

Det italienska fackförbundet USB, som bland annat organiserar de hamnarbetare som hållit i stora demonstrationer, riktar hård kritik mot de nya italienska pandemireglerna. Reglerna kräver att anställda inom alla branscher ska visa upp ett så kallat “green pass”, en sorts covidbevis, eller ha ett negativt covidtest som inte är äldre än 48 timmar för att få arbeta.

Att testa sig har tidigare varit gratis men kostar numera cirka 15 euro. Det innebär att ovaccinerade måste betala för att få jobba, säger Francesco Staccioli, ordförande på syndikalistiska USB.

– I Italien är det frivilligt att vaccinera sig men reglerna betyder att de som inte vill vaccinera sig behöver betala för att testa sig. För dessa personer kommer det att kosta pengar att gå till jobbet, säger han till Utrikesbyrån.

Hårt drabbad ekonomi

Italien har sedan början på pandemin haft tre stora nedstängningar av samhället, något som Francesco Staccioli tror kan ha bidragit till de nya reglerna. 

– Den italienska ekonomin och företagen drabbades oerhört hårt av pandemin. Nu behöver företag inte längre ta ansvar för en smittsäker arbetsplats. Man har lagt över ansvaret på den enskilde arbetstagaren.

Fascister tar över protesterna

Regeländringen ledde under hösten till högljudda demonstrationer, där tiotusentals människor gick ut på gatorna för att protestera mot beslutet. Francesco Staccioli säger att protesterna utnyttjats av anti-vaccin-rörelsen. Facket själva är för vaccineringen, men mot green pass-tvånget.

–  De protester som började med hamnarbetarna i Trieste har nästan helt tagits över av anti-vaccin-rörelsen. Samma sak med protesterna i Rom som infiltrerats av fascister. Det är rörelser vi inte vill förknippas med och protester som har blivit våldsamma, vilket är oacceptabelt. 

Klicka på klippet för att höra Francesco Staccioli om Italiens nya regler och se mer om Italiens kamp mot viruset i kvällens Utrikesbyrån: Vaccindiktaturen på SVT Play från kl 19.30 och i SVT2 kl 21.45.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet