• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Enligt utrikesminister Ann Linde arbetar Sveriges ambassad i Minsk nu med att få mer information om det inträffade. Ambassaden ska inte fått uppgifter om att svenska medborgare skulle ha varit ombord.

Utrikesminister Ann Linde kräver att oppositionell släpps

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är en av flera europeiska politiker som reagerar kraftigt på att belarusiska myndigheter ska ha tvingat ett passagerarflygplan att nödlanda, i syfte att arrestera en oberoende journalist i exil.

– EU kommer självklart att agera, säger Linde i SVT:s Morgonstudion.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko ska personligen ha beordrat ett Ryanairplan, som lyfte från Aten på söndagsförmiddagen med slutdestination Vilnius, Litauen, att nödlanda i huvudstaden Minsk. Två stridsflygplan skickades upp för att följa passagerarplanet.

Ombord på planet befann sig 26-årige Roman Protasevitj, tidigare chef för den oppositionella kanalen Nexta på Telegram, som liksom andra framträdande oppositionella lever i exil. Han greps sedan på flygplatsen.

”Fullständigt oacceptabelt”

Utrikesminister Ann Linde reagerade snabbt på uppgifterna i ett inlägg på Twitter, och säger till SVT Nyheter att det som hänt är ”djupt oroväckande och upprörande”.

– Det belarusiska agerandet är fullständigt oacceptabelt och har utsatt samtliga passagerare på planet för betydande säkerhetsrisker, säger hon.

Hon menar även att Roman Protasevitj är i omedelbar fara.

– Vi kräver givetvis också att Roman Protasevitj omedelbart bör släppas. Gripandet är ytterligare ett exempel på regimens försök att tysta det fria ordet. Sverige kommer att fortsätta sitt starka stöd för oberoende media och yttrandefrihet.

Ryanair är ett irländskt bolag, och Irlands premiärminister Micheál Martin reagerar kraftigt. Han säger att det inträffade måste diskuteras när EU:s stats- och regeringschefer träffas på måndag.

”De här exempellösa handlingarna har vållat stor oro i hela EU”, skriver han på Twitter.

USA: Chockerande av Lukasjenko

Reagerar gör även bland annat Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian, Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som fördömer Belarus agerande.

”Det här är en allvarlig och farlig händelse som kräver en internationell utredning”, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Twitter enligt AFP.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki fördömer gripandet och kallar det för ”statsterrorism”, skriver Reuters. Han har bett EU:s rådsordförande om att omedelbara sanktioner mot Belarus ska diskuteras vid ett möte på måndag.

USA stämmer in i den internationella kören av fördömanden.

”En chockerande handling av Lukasjenko-regimen som hotade över 120 passagerares liv, inklusive amerikanska medborgare”, skriver landets utrikesdepartement.

Ska diskutera konsekvenser

På torsdag träffas även utrikesministrarna i Lissabon. Ann Linde säger att möjliga konsekvenser då kommer att diskuteras. Sedan tidigare har EU infört sanktioner i omgångar av andra anledningar. Nu verkar det bli aktuellt igen.

– Vi hade redan från EU:s sida påbörjat arbetet med den fjärde omgången sanktioner och jag är tämligen övertygad om att det här kommer att läggas in i arbetet med att lägga fram de nya sanktionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.