USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Foto: Erin Scott/Reuters/TT

Utrikesministern: USA gav inte ok till turkisk offensiv i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Omvärlden reagerar nu kraftigt på den turkiska offensiven i Syrien och den svenska utrikesministern Ann Linde (S) kallar insatsen för ”ett brott mot folkrätten”. Men USA har inte gett Turkiet grönt ljus att invadera Syrien, enligt utrikesminister Mike Pompeo. Det säger han i en intervju med tv-bolaget PBS.

Samtidigt säger han att Turkiet har legitima skäl till säkerhetsoro och att USA:s president Donald Trump fattade ett beslut att dra tillbaka amerikanska styrkor för att inte utsätta dem för fara.

Pompeo avfärdar oron för att invasionen ska innebära att IS återigen får fäste i Syrien.

Många reaktioner

Den svenska utrikesministern Ann Linde (S) kallar insatsen för ”ett brott mot folkrätten” och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker manar till återhållsamhet.

– Jag uppmanar Turkiet, och alla andra parter, att agera med återhållsamhet. En invasion ökar det civila lidandet, som redan är bortom vad som kan beskrivas, säger han.

Så reagerar andra

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab ser risk för mer destabilisering, mänskligt lidande och att trycket på IS lättar.

”Jag känner allvarlig oro över Turkiets ensidiga militära åtgärd”, säger Raab i ett uttalande.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att Turkiet genom sin insats ”medvetet riskerar att ytterligare destabilisera regionen och ett återuppvaknande av IS”.

”Syrien behöver stabilitet och en politisk process men den turkiska offensiven hotar nu att orsaka en ny humanitär katastrof”, skriver han i ett uttalande.

Han fortsätter med att Berlin uppmanar Turkiet att avbryta offensiven och att försöka ”uppfylla sina säkerhetsintressen fredligt”.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian fördömer offensiven, säger att den ”måste upphöra” och att den hotar det humanitära stödet, kampen mot IS samt Europas säkerhet.

Turkiet lovar ”ansvarsfull” insats

Turkiet skriver till FN:s säkerhetsråd att offensiven i Syrien kommer att vara ”proportionerlig, övervägd och ansvarsfull”, enligt ett brev som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

”Insatsen kommer bara att rikta in sig mot terrorister och deras gömställen, skydd, positioner, beväpnade fordon och utrustning”, skriver landets FN-ambassadör Feridun Sinirlioglu.

Säkerhetsrådet kommer att mötas i dag för att diskutera situationen i Syrien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet