Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Elin Jönsson berätta mer om händelsen och om varför Belarus vill gripa aktivisten Roman Protasevitj. Foto: SVT/TT

Utrikesreporter Elin Jönsson: ”Det är en extremt välplanerad aktion”

Uppdaterad
Publicerad

Belarus president Aleksandr Lukasjenko tvingade under söndagen ett Ryanairplan på väg mot Litauen att landa i Minsk – för att gripa den regimkritiska journalisten och aktivisten Roman Protasevitj som befann sig ombord. SVT Nyheters utrikesreporter Elin Jönsson svarar på tre frågor efter händelsen.

Varför går Aleksandr Lukasjenko så här långt för att gripa Roman Protasevitj?

– Den senaste tiden har Lukasjenko intensivt attackerat olika mediebolag och journalister i landet. Väldigt tidigt i protesterna försökte han strypa informationsflödet genom att blockera sajter, och han lät ryska journalister resa in i landet och ta över medierna när de inhemska journalisterna vägrade rapportera hans bild av händelserna efter presidentvalet, säger Elin Jönsson.

– Men han har ändå inte lyckats stoppa informationsflödet och kom exempelvis inte åt appen Telegram där en rad belarusiska journalister, aktivister, bloggare och mediebolag har kunnat fortsätta informera om vad som pågår i samhället. En av de mest drivande är kanalen Nexta som Roman Protasevitj varit med och grundat. Han har hela tiden befunnit sig i exil och blivit en nagel i ögat för Lukasjenko, och nu fick han chansen att komma åt honom.

Hur ska man tolka agerandet?

– Det är en upptrappning, och det här är en extremt välplanerad aktion. Roman Protasevitj märkte att han var skuggad på flygplatsen i Aten, och det finns uppgifter om att KGB-agenter var med på planet och började bråka med besättningen för att de skulle skicka ut SOS-signaler. Att man skickat upp två stridsflygplan tyder också på att det måste ha varit planerat i förväg.

Vad är att vänta framöver?

– Det är jättesvårt att spekulera kring, ingen hade i sin vildaste fantasi trott att det här skulle hända. Lukasjenko har en majoritet av folket emot sig och har nått en ”point of no return”, han har inga andra möjligheter än att agera hårdare och hårdare. När jag pratar med belarusier så säger de att ”längre än så här kan han inte gå”, trots det blir det hela tiden värre.

– Jag tror att det här kommer att väcka starka reaktioner. Men det finns i dag en besvikelse bland befolkningen över att EU inte har gjort mer, och man behöver känna att omvärlden är beredd att agera för att våga gå ut och protestera. De vill att EU och OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) agerar, genom skarpa starka ekonomiska och politiska sanktioner som drabbar Lukasjenko och ekonomin hårt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.