SVT på plats i Ukraina: ”Skyltar uppmanar män att resa till fronten”

Uppdaterad
Publicerad

Även om det är relativt lugnt på flera ställen i västra Ukraina så är kriget ständigt närvarande. Det säger SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson, på plats i Ivano-Frankivsk.

Samtidigt som intensiva strider pågår på flera håll runt om i Ukraina verkar vardagen nästan rulla på som vanligt i flera bergsbyar i västra delen av landet. Det upplever SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson som rest från den slovakiska gränsen och över bergskedjan till Ivano-Frankivsk tillsammans med fotografen Niklas Berglund.

– På vägen har vi passerat många vackra bergsbyar och på ytan ser det ut som att vardagen pågår som vanligt. Restauranger och affärer är öppna, säger hon, på plats i Ivano-Frankivsk.

Kriget i Ukraina

Alkoholförbud infört

Men skrapar man på ytan, så ser man att kriget är ständigt närvarande. Runt om i byarna ser man skyltar som uppmanar män att resa till fronten och strida och på restaurangerna och i affärerna har man plockat bort alkoholen, berättar Jönsson.

– Eftersom man delat ut vapen till civila så har man slutat servera alkohol på restaurangerna och i affärerna säljs den inte längre, säger hon.

– Dessutom är det många som förlorat sina jobb och för att de inte ska döva sina känslor med alkohol så har man förbjudit det, helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet