Utsattes för sexuella övergrepp i norska Tysfjord – nu berättar hon

Publicerad

Den lilla kommunen Tysfjord i nordvästra Norge har ännu inte återhämtat sig efter den skamfyllda hemlighet som kom upp till ytan för drygt ett år sedan. 151 fall av sexuella övergrepp, 92 misstänkta gärningsmän och 82 offer, de flesta barn. Nu bryter en av dem tystnaden och träder fram med sin berättelse.

Kommunen med sina knappa 2 000 invånare försattes i chock. Liksom resten av landet. Att det i ett sådant litet samhälle hade pågått systematiska övergrepp av det grövsta slaget fick många att tappa andan. 

I fler decennier hade barn och vuxna utsatts för pedofili, incest, våldtäkter och andra övergrepp. Många av övergreppsfallen klassades som våldtäkt, och en stor del av de som utsattes var under 14 år. 

– På en dag kunde det vara tre, fyra personer som hade utfört våldtäkter eller övergrepp, säger Liv i SVT:s Skavlan. 

Lukten sitter kvar

Det är första gången ett av offren från Tysfjordskandalen träder fram och berättar om det som pågick inom den slutna byn.

– Jag skrubbade mig från topp till tå men hur jag än tvättade mig så blev jag inte kvitt lukten, säger Liv.

Den här lukten från övergreppen kom tillbaka när hon började gå hos psykolog. De började prata om det som hon varit med om.

– Jag kände den där lukten igen och tänkte ”Vad är det här? Börjar jag bli galen?”, säger Liv.

Se hela intervjun i Skavlan på SVT1 kl 21.00 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer