Foto: TT

Utskällda hundätarfestivalen har öppnat igen

Publicerad

Den ökända hundätarfestivalen har åter slagit upp portarna i den kinesiska staden Yulin – trots rykten om att myndigheterna skulle förbjuda den kritiserade försäljningen av hundkött.

Yulin förvandlas varje år till ett slagfält mellan restaurangägare och djurrättsaktivister. Kritikerna hävdar att många av hundarna som hamnar på festivalmenyerna är stulna husdjur som transporteras långt i trånga burar och kokas levande. Försäljarna hävdar i sin tur att hundarna dödas på ett humant sätt.

LÄS MER: Hon räddade 100 hundar från slakt

Inför årets festival rapporterades att myndigheterna skulle förbjuda försäljningen av hundkött, men det slutade enligt djurrättsgrupper i en kompromiss som innebär att varje restaurangstånd bara får sälja två hundar vardera.

En försäljare bakom utrustningen som används för att stycka hundarna innan de säljs under den årliga hundköttsfestivalen i Yulin. Foto: TT

När festivalen slog upp portarna under onsdagen fanns många poliser på plats utanför Nanqiaomarknaden där döda hundar låg uppradade i väntan på att hamna i grytorna.

Mindre skala

– Trots att det inte tycks finnas något förbud mot hundkött, verkar festivalen vara mindre i år, med färre hundar som förlorar sina liv till den här grymma industrin, säger Irene Feng från Animals Asia till nyhetsbyrån AFP.

TV: Se bilderna från förra årets festival

Tidigare har boende i Yulin sagt att all uppmärksamhet kring festivalen fått försäljningen av hundkött att rusa i höjden. I staden äts hundar året runt, precis som i många andra delar av södra Kina.

Fakta: Omstridd festival

  • Att äta hund är inte olagligt i Kina, men festivalen i Yulin kritiseras varje år från såväl internationellt som nationellt håll.
  • Festivalen, som hållits sedan 2010, uppges vara en hyllning till sommarsolståndet. Men djurrättsaktivister menar att den bara är ett sätt för restauranger att öka sin omsättning.
  • Tusentals hundar dödas under festivalen och serveras med delikatessen litchifrukt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.