Vaccineringen tar fart i Afrika – flera länder ökar takten

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar coronavaccineringen ta fart i flera afrikanska länder. Däribland i Elfenbenskusten, som gratis fått över 500 000 doser via FN:s program Covax. Ett program som Sverige är med och finansierar.

När vaccinet kom till Elfenbenskusten ställde staden Abidjan om snabbt. På 48 timmar förvandlades den lokala fotbollsarenan till ett jättelikt vaccinationscenter.

Efter en långsam start levereras nu vaccin till länder över hela Afrika. Enligt WHO måste 70 procent av världens befolkning vaccineras för att uppnå flockimmunitet, men än saknas miljontals doser på kontinenten.

Elfenbenskusten står också inför ytterligare en utmaning i de utbredda fördomar som sprids i landet. Vissa tror att staten har en hemlig agenda med vaccinet, som att ändra människors dna, eller att göra dem infertila. Sjukvården lägger nu mycket kraft på att informera befolkningen om vaccinets faktiska effekter.

– Vi kommunicerar i trycka medier, i radio och tv, på webben. Vi upplyser om vikten av att vaccinera sig och att det är en global sjukdom, säger överläkaren Adele Telly Dahionlon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.