Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi analysera det anstrända läget vid gränsen mot USA. Foto: SVT/TT/AP

SVT förklarar: Detta är Title 42

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än tre år upphör kontroversiella ”Title 42” att gälla i USA. Antalet migranter från Mexiko och andra länder väntas nu öka kraftigt – men vad är egentligen Title 42, varför hävs den just nu och vad händer framöver? Här är svaren:

Vad är ”Title 42”?

Title 42 är en del av en federal lagstiftning som rör folkhälsofrågor och som ger regeringen befogenhet att ta till nödåtgärder – exempelvis för att stoppa smittsamma sjukdomar. Regeln har funnits i årtionden men togs i bruk av Trump-administrationen i samband med covidpandemin 2020. Syftet sades vara att stoppa spridningen av Covid-19.

Med Title 42 har de amerikanska migrationsmyndigheterna kunnat skicka tillbaka migranter vid gränsen, utan att pröva deras asylskäl.

Varför hävs den just nu?

När Joe Biden blev president 2021 valde han och hans administration att upprätthålla bruket av undantagsregeln. Tanken var att Title 42 skulle hävas 2022, men USA:s högsta domstol satte stopp för det – efter att flera republikanska delstatsåklagare uppmanat domstolen att behålla de särskilda gränsreglerna.

I april i år meddelade Joe Biden att han undertecknat en lag som avslutar det nationella nödläge som gällt i landet till följd av pandemin. Det nationella nödläget upphör i USA 11 maj och i och med det slutar även de särskilda gränsreglerna att gälla.

Vad händer nu?

När klockan har passerat midnatt återgår USA till ett regelverk kallat ”Title 8”. Migranter som hävdar asylskäl ska få dessa undersökta och får skickas tillbaka först när och om de har fått ett avslag.

Samtidigt innebär Title 8 hårdare straff för den som olagligt försöker ta sig över gränsen – till exempel fleråriga förbud mot att resa in i landet igen.

Antalet migranter väntas nu öka kraftigt och USA har infört flera nya åtgärder som är tänkta att påskynda asylprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.