Israeliskt flyg har bombat mål inne i Gaza. Hamas har svarat med raketbeskjutning av mål i Israel. Foto: APAimagesVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vad händer i Gaza och Israel? SVT-korrespondent Stina Blomgren ger svar

Publicerad

Israeliska flygangrepp mot Gaza och raketattacker från Hamas mot Israel har skördat dödsoffer på båda sidor. Våldet har trappats upp på kort tid trots de diplomatiska ansträngningarna att lugna situationen. SVT Nyheters Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren förklarar det politiska läget i området.

Sedan i söndags har elva palestinier och två israeler dött på grund av uppblossat våld i Gaza och Israel. De nya stridshandlingarna kommer efter den räd som en israelisk elittrupp utförde mot en lokal ledare för den islamistiska organisationen Hamas. Sedan dess har Hamas avfyrat omkring 400 raketer in på israeliskt område och Israel har flygbombat omkring 100 mål inne i Gaza.

SVT Nyheters Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren:

Hur bedömer du situationen?

– Detta är den mest allvarliga upptrappning vi sett sedan Gazakriget 2014. Det eskalerande våldet kommer vid en tidpunkt då man verkade ha varit framme vid en uppgörelse om eldupphör. Nu står man på randen till ett nytt krig som kan utvecklas fort.

Vilka försök görs för att få slut på våldet?

– Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har förordat förhandlingar med Hamas och har gett grönt ljus för ett ekonomiskt stödpaket från Qatar till Gaza. Han är under stark press att få slut på de protester som pågått sedan i våras vid gränsen. Israeliska militärpatruller har attackerats med stenar och granater och har svarat med att skjuta palestinier. Situationen i Gaza är svår med hög arbetslöshet. Bidragen från USA till skolor och sjukvård har skurits ner.

Vad gör FN och andra medlare?

– FN:s generalsekretare António Guterres har uppmanat alla parter till återhållsamhet. Det har pågått en intensiv diplomatisk aktivitet i området med många inblandade arabländer. Den utlovade amerikanska fredsplanen kommer att få stor betydelse. Innehållet i den blir avgörande för den fortsatta utvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.