Helen Tronstads mål har varit att åka tåg eller buss och undvika att flyga under sin fem månader långa resa genom Ryssland mot Asien. Hon börjar med tåg från Helsingfors till Moskva. Foto: Helen Tronstad

Väder-Helen på drömresan: ”Det tar tid att vara klimatsmart”

Publicerad

SVT-profilen Helen Tronstad är ute på sin drömresa. Hon åker från Sverige till Australien tur och retur. Helen vill göra en så klimatvänlig resa som möjligt och undvika flyg. Men hon har inte lyckats helt.

När SVT-meteorologen Helen Tronstad gick i pension bestämde hon sig för att förverkliga sin dröm om en långresa till andra ändan av jordklotet. Eftersom hon i vardagen försöker leva med så liten belastning på miljön som möjligt skulle hon färdas  i samma anda.

Resan skulle gå från Stockholm tilll Australien, via Ryssland, Thailand och Kina med tåg, båt och kollektivtrafik – inga flyg. Det var Helens mål. Det krävde mycket planering och tid och ändå lyckades hon inte fullt ut.

Under Helens rundresa i Australien fick hon uppleva höga temperaturer på över 40 grader. Foto: Helen Tronstad

– Jag var tvungen att ta flyget mellan Darwin och Singapore, det fanns inga andra alternativ. Och några gånger tog jag taxi i Australien för att komma undan hettan, berättar Helen som befinner sig i Peking där vädret är soligt, kring 0 grader och apparna visar bra luftkvalité.

Meteorolog Helen Tronstad har försökt att undvika att flyga under sin långresa till Australien. Foto: SVT Design

Helen har klarat sig från magsjuka och solsting, trots höga temperaturer, särskilt i Australien. Hon är på väg att vända hemåt efter snart fem månader på resande fot med massor av upplevelser med sig.

Vid den Gyllene bron i Da Nang i Vietnam kom dimma och regn. De två jättehänder som håller upp bron var knappt synliga, enligt Helen. Foto: Helen Tronstad

För att undvika att flyga tog Helen ett kryssningsfartyg från Singapore till Sydney. Den turen ångrar hon i dag.

– Det är ju inte klimatsmart att en jättebåt som släpper ut mängder av dieselolja ska frakta några rika turister. Det var motbjudande med matsvinnet från de lyxiga bufférna, säger Helen Tronstad.

Kunde du observera klimatförändringar?

Nästan alla jag träffade oroade sig för klimatet och berördes av väderförändringar. På ett ställe kunde man inte fiska längre, på ett annat torkade vinodlingarna ut på grund av brist på regn. Vid det berömda Uluru-berget eller Ayers Rock mätte vi 38 grader.

Det var 38 grader varmt när Helen Tronstad besökte Uluru som också kallas Ayers Rock i Australien. Foto: Helen Tronstad

– Vi upplevde även 40 grader – och det är varmt! Man svettas hela tiden och måste dricka massor av vatten. I Australien kan man dricka kranvattnet men i andra länder var man hänvisad till inte så klimatsmart flaskvatten.

Helen har planerat sin resa långt i förväg och försökt att undvika att flyga. Foto: Helen Tronstad

Vilka klimatsmarta lösningar har du sett på resan?

– I Australien bodde människor i så kallade dugouts, en sorts grottor i de gamla opalgruvorna i bergen. Det är otroligt klimatsmart. Utan uppvärmning har man samma temperatur året runt och man kommer undan hettan ovan jord.

I de gamla opalgruvorna i södra Australien bor folk under jord för att undkomma värmen. Foto: AP/Ted Anthony

– På många håll äter folk mycket grönsaker och lite kött. Man ser till att inget går till spillo och äter hela djuret – till och med kycklingfötter, berättar Helen.

Gör du inte ett större klimatavtryck med din resa än om du stannat hemma?

– Det tar längre tid att resa med tåg än med flyg. Men jag har haft min lägenhet uthyrd hemma, mitt torp har producerat ett överskott av grön el. Äta hade jag behövt göra ändå. Jag har åkt kommunalt och bokat hotell nära tågstationerna för att minimera bilfärder.

Under sin klimatsmarta resa i Asien snorklade Helen Tronstad vid Stora barriärrevet i Australien. Foto: Helen Tronstad

Helen är nöjd med sin klimatsmarta resa och vänder nu hemåt med den manchuriska järnvägen till Moskva. Sista etappen blir färjan från Helsingfors till Stockholm.

– Jag har sett så mycket och lärt mig massor men kommer nog inte att göra fler långa resor. Men jag ser gärna mer av Europa. Nu har jag hemlängtan. Det ska bli kul att se Karlavagnen igen hemma på torpet, säger Helen Tronstad.

Väder-Helen gav sig ut på sitt livs resa efter pensioneringen från SVT. Foto: Helen Tronstad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer