Italiens inrikesminister Matteo Salvini vägrade låta migranterna stiga av fartyget. Till höger italienska myndighetsanställda ombord på båten med migranterna tidigare i veckan. Foto: Stefano Rellandini/Giovanni Isolino/TT

Vägrade ta emot flyktingar – nu utreds inrikesministern för brott

Uppdaterad
Publicerad

Italiens inrikesminister Matteo Salvini vägrade låta migranterna lämna fartyget utanför Sicilien. Nu utreds han för brott mot Europakonventionen.
”Om du vill vill arrestera mig för att jag försvarar gränserna och säkerheten i mitt land så är jag stolt över det”, skriver Salvini på Facebook under lördagskvällen, i ett inlägg riktat till åklagaren.

Fartyget Ubaldo Diciotti kom till en hamn på Sicilien i måndags. Ombord fanns runt 150 migranter från i huvudsak Eritrea, enligt Reuters. Men de italienska myndigheterna vägrade låta dem lämna fartyget. De krävde att först få besked från andra EU-länder om att de skulle ta emot migranterna.

FN-kritik mot flera EU-länder

Fartyget tillhör den italienska kustbevakningen. Migranterna ombord räddades ur Medelhavet den 16 augusti. Men trots det var de enda som fick lämna båten under veckan 13 personer som läkare bedömde att var i akut behov av vård och 27 minderåriga.

Under veckan har diskussioner pågått om vilka länder som kan ta emot migranterna. UNHCR har kritiserat både de Italienska myndigheterna och övriga EU-länder för deras oförmåga att lösa situationen. I ett uttalande tidigare under lördagen kritiserade FN-organet EU-länderna för att ”tävla om vem som kan ta minst ansvar för människor som räddas på havet”.

– Det är farligt och omoraliskt att riskera flyktingars och asylsökandes liv medan stater för ett politiskt krig mot långsiktiga lösningar, sade FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi i uttalandet.

Utreds för brott

Under lördagskvällen gick till sist Albanien med på att ta emot 20 av migranterna och Irland gick med på att ta emot 20-25 av dem. Samtidigt lovade Katolska kyrkan att tillfälligt ordna husrum för de övriga, enligt Reuters. Då lät myndigheterna migranterna lämna fartyget.

Kort efteråt kom beskedet att en åklagare på Sicilien börjat utreda Matteo Salvini, Italiens inrikesminister, för brott mot Europakonventionen. Enligt Europakonventionen måste asylsökande släppas senast efter 48 timmar och ges möjlighet att ansöka om flyktingstatus.

”Jag är stolt över det”

Inrikesministern verkar däremot ta brottsutredningen med ro.

”Om du vill vill arrestera mig för att jag försvarar gränserna och säkerheten i mitt land så är jag stolt över det och ser fram emot det med öppna armar”, skriver Salvini på Facebook i ett inlägg riktat till åklagaren.

Matteo Salvini är partiledare för främlingsfientliga Lega som i maj bildade regering tillsammans med högerpopulistiska Femstjärnerörelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer