Rädda barnen: Migrantbarn på flykt prostituerar sig för sin säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Rädda barnen i Italien menar i en ny rapport att särskilt unga migrantflickor löper stor risk att bli utsatta för sexuella utnyttjanden. Enligt organisationen prostituerar sig många för att få en säker passage in till Frankrike från den Italienska gränsen.

De flesta minderåriga migrantbarnen som försöker korsa gränsen in till Frankrike från Italien kommer från Afrika söder om Sahara. Förarna som kör över gränsen från Italien till Frankrike kräver ofta 50 till 150 euro för en körning.

De som inte har möjligheten att betala erbjuds att sälja sex i utbyte. Barnen blir också erbjudna mat och skydd i utbyte mot sexuella handlingar, skriver The gardian.

Enligt Rädda barnen finns det bevis på många olika sådana fall, särskilt från början av detta år. Speciellt tjejer som befinner sig i det osynliga flödet av ensamkommande minderåriga migranter, hamnar i risk.

Migrantbarnen som försöker återförenas med sina anhöriga blir berövade sina rättigheter att resa säkert och lagligt, skriver Raffaela Milano, chef på Rädda barnen Italien i rapporten. 

Situationen förvärrades

Situationen i den Italienska gränsstaden Ventimiglia, ett viktigt transitområde för migranter, förvärrades efter att ett tillfälligt läger vid Royalfloden rensades i april. Sedan dess hade migrantbarn tvingas leva på gator i ”förnedrande, promiskuösa och farliga förhållanden”, skriver välorganisationen i rapporten.  

I rapporten framkommer också att migrantbarn utnyttjats för sex även i andra delar av Italien inklusive Rom, regionerna  Veneto, Abruzzo och Marche samt Sardinien.  

Rädda barnen skriver att mer än 1 900 tjejer har drabbats mellan januari 2017 och mars 2018, varav det visat sig att minst 160 var barn.

Gränspolisen anklagades 

”Det är oacceptabelt att barn och ungdomar i vårt land hamnar i nätverket av dessa förhållanden”, säger Milano i rapporten.  

I juni i år kom en Oxfam-rapport där franska gränspolisen anklagades för att olagligt skicka tillbaka migrantbarn till Italien. De anklagades också för att fängsla barn så unga som tolv år i celler utan mat eller vatten, stal simkort från deras mobiler samt skar sulorna av deras skor så att de inte försökte fortsätta resan igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.