Jens Stoltenbergs mandatperiod som Natos generalsekreterare går ut den 1 oktober. Arkivbild. Foto: SIMON WOHLFAHRT/AFP/TT

Val av ny Nato-chef kan läggas på is

Uppdaterad
Publicerad

Valet av ny Nato-chef kan komma att skjutas upp på grund av Ukraina-kriget. Det finns även en oro för Turkiets hållning i frågan om Sveriges medlemskapsansökan, enligt en diplomat-källa. Natos nuvarande generalsekreterare Jens Stoltenberg har inte ansökt om att få fortsätta.

USA presenterar ingen favorit för posten som Natos nya generalsekreterare. Det sade den amerikanska utrikesministern Antony Blinken på tisdagen, rapporterar TT.

– Vi är i nära samråd med våra allierade och partner för att bestämma hur vi vill göra med Natos ledare, sade Blinken vid en presskonferens i London.

Ukraina-kriget försvårar

Det förväntade uppskjutandet beror, enligt en Nato-diplomat som danska Altinget talat med, på att USA vill undvika onödig konflikt i en för alliansen utsatt tidpunkt. Det finns också en växande oro för att Turkiet ska blanda ihop utnämningen med frågan om Sveriges anslutning till Nato.

– Under normala omständigheter skulle vi kunna hitta konsensus. Men omständigheterna är inte normala inför detta toppmöte. Situationen i Ukraina är så allvarlig att vi inte kan riskera att byta generalsekreterare nu, säger diplomaten till altinget.

Stoltenberg kan tillfrågas

Internationella medier har rapporterat att nuvarande Nato-chefen Jens Stoltenberg troligen blir ombedd att fortsätta ett år till. Stoltenbergs mandatperiod förlängdes i fjol till följd av det ryska anfallskriget mot Ukraina och löper ut den 1 oktober.

Senast i måndags sade Stoltenberg att han inte planerade att söka förlängning – men enligt Altingets diplomatkälla är det osannolikt att han tackar nej om han blir tillfrågad.

Här är de hetaste kandidaterna till jobbet – om Stoltenberg lämnar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.