Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Valet ger oss möjlighet att visa vårt missnöje”, säger Aga Syed Ruhullah, ledare för partiet Jammu & Kashmir National Conference. Foto: SVT/Syed Shahriyar

Valdeltagandet historiskt högt i Kashmir – kamp om samexistens

Uppdaterad
Publicerad

I Kashmir, ett område som både Indien och Pakistan gör anspråk på, är valdeltagandet mer än dubbelt så högt jämfört med det senaste valet. Enligt oppositionen är årets val ett ödesval.

Förutom Indien och Pakistans anspråk på hela delstaten finns även kashmirier som hellre vill styra själva.

Tidigare fanns ett visst mått av självstyre – men 2019 drogs det tillbaka av Indiens regeringsparti parti, Bharatiya Janata Party (BJP).

I samband med att centralregeringen i Delhi tog över styret fängslades flera lokala politiker och mängder av självständighetsaktivister, samtidigt som internet och mobilnätverk stängts ned under perioder.

”Ger oss möjlighet att visa vårt missnöje”

Nu ser lokala politiker sin chans att nå ut.

– Valet ger oss möjlighet att visa vårt missnöje, inleda kampen och genom parlamentet säga till Indiens befolkning att besluten fattades mot vår vilja, säger Aga Syed Ruhullah, ledare för partiet Jammu & Kashmir National Conference.

Utländska journalister tillåts inte besöka Kashmir, men SVT har genom den lokala fotojournalisten Syed Shahriyar fått fram ett unikt material – se det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.