”Våldet vilar som en ond skugga över valet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter våldet kring valet 2007 vill de flesta kenyaner se ett fredligt val. Än så länge är det lugnt rapporterar SVT:s korrespondent, Johan Ripås.

Det är ett viktigt val som pågår i Kenya. Ett val där detmest omtalade inte är vem som ska vinna utan hur själva valet genomförs.

– Det här är den absolut viktigaste politiska händelsen sedan Kenyabildades säger många. Ett presidentval som fungerar som en vattendelare. SkaKenya bli en demokratiskt pålitlig stat eller ska man försvinna ned i det härhålet av våld som vi såg förra gången? säger SVT:s korrespondent, Johan Ripås.

Val i Kenya 2013

I samband med valet 2007 dödades runt 1.400 människor i denspiral av våld som omgärdade det valet.

– Våldet vilar som en ond skugga över valet. Jag står vid envallokal där hundratals står och köar under stort allvar.

Kenyanerna vill ha ett fredligt val

Under förmiddagen har våld blossat upp vid några enskildatillfällen men än så länge råder ett relativt lugn i landet.

– Mantrat är ”vi vill inte se nåt våld”. Alldeles nysspasserade presidentkandidaten Raila Odinga kön till vallokalen, men trots attde som bor i det här området inte kommer rösta på honom kunde hans bil passerautan burop. Folk stod bara helt tysta och tittade, säger Johan Ripås.

Valet står mellan etniska grupper

Valet har två huvudkandidater, Uhuru Kenyatta och RailaOdinga. Kandidaterna representerar olika etniska grupper i landet och precissom i tidigare val står detta val mellan olika etniska grupper snarare änpolitiska frågor.

Marika Griehsel är frilansjournalist och har en längerapporterat från Afrika och Kenya.

– Det är ett problem över hela Afrika att den här typen avval går över etniska linjer istället för värdefrågor. Och det är det upp tillpolitikerna att lösa, säger hon.

Vill ha demokrati

Enligt Griehsel bottnar våldet i maktkampen mellan de olikapolitiska partierna och också en kamp om mark. Men befolkningen är trötta påvåldet och vill se ett fredligt val.

– Vanligt folk vill ha ett fredligt val, de vill ha demokrati och de vill att politikerna sköter infrastruktur, skola och jobb.

Risk för våld vid jämnt val

Valet väntas bli jämnt och det kan innebära en andravalomgång i mitten på april.

– Det kommer säkerligen bli så och det kan leda till oroligheter.Det är en av de stora frågetecknen att folk måste gå och vänta på en ny omgång,säger Marika Griehsel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Kenya 2013

Mer i ämnet