Våldsamma coronaprotester i Frankfurt

Uppdaterad
Publicerad

Runt 600 personer samlades i tyska Frankfurt på lördagen för att protestera mot coronaåtgärderna i landet. Polisen använde vattenkanoner för att skingra folkmassorna.

Demonstranterna är den del av rörelsen Querdenker som motsätter sig regeringens åtgärder för att bromsa virusspridningen i landet, rapporterar Reuters.

Tysk polis använde sig av vattenkanoner för att skingra de hundratals motdemonstranter som även dem samlats för visa sitt missnöje mot Querdenker och blockerade deras planerade väg genom staden.

Demonstrationerna avbröts senare av polis eftersom reglerna om social distans och munskydd inte efterlevdes.

Inga lättnader att vänta

Tyskland har under hösten infört en ”lätt nedstängning” som bland annat innebär att restauranger hålls stängda medan skolor och affärer får hålla öppet. Och det verkar inte som att några lättnader av restriktionerna är att vänta inom den närmsta tiden.

Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier säger att tyskarna bör förbereda sig på ytterligare 4-5 månader med strikta åtgärder.

– Vi har inte råd med en jojo-nedstängning där ekonomin konstant öppnas och stängs, säger han enligt Reuters.

Fortsatt höga tal

Bayerns premiärminister Markus Söder säger att han inte förväntar sig att det kommer ske några lättnader förrän slutet av månaden.

– Om de kommer förlängas eller inte? Det är möjligt, vi får se, säger han.

Tyskland rapporterade 22 461 nya smittade och 178 dödsfall under lördagen. Totalt 775 556 har nu bekräftats smittade i landet och 12 378 har avlidit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.