Armenien: Turkiet har skickat trupper till Azerbajdzjan

Uppdaterad
Publicerad

Striderna om regionen Nagorno-Karabakh har fortsatt under måndagen. Armenien anklagar Turkiet för att ha skickat 4 000 soldater för att hjälpa Azerbajdzjan i konflikten.

De pågående striderna, som bröt ut under söndagen, är de våldsammaste på flera år med artilleribeskjutning, drönare, stridsvagnar och helikoptrar. Både Armenien och Azerbajdzjan har mobiliserat sina militära styrkor.

Minst 26 personer dödades i strider på måndagskvällen. Totalt har 95 personer dödats i oroligheterna sedan i söndags, varav elva civila. De flesta dödsoffren uppges vara armeniska separatister.

Azerbajdzjan och styret i Nagorno-Karabakh säger båda att de intagit viktiga positioner och att de gjort landvinningar.

Armenien: Turkiet inblandat

På måndagen sa Armeniens ambassadör i Ryssland att Turkiet, som öppet ställt sig på Azerbajdzjans sida i konflikten, skickat 4 000 soldater från norra Syrien till Azerbajdzjan, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt ambassadören så deltar de turkiska trupperna i striderna mot Armenien.

Påståendet dementeras av Azerbajdzjan, som kallar det ”komplett nonsens”, rapporterar Reuters.

Manar till lugn

FN, USA, Kina och Ryssland har manat de stridande sidorna till lugn.

– Vi har goda relationer i området. Vi ser om vi kan försöka stoppa detta, sa president Donald Trump på söndagen.

Konflikten om Nagorno-Karabakh har pågått sedan Sovjetunionens fall då regionen, som styrs av etniska armenier, bröt sig loss från Azerbadzjan. Området fungerar som en viktig korridor för oljeledningar från Kaspiska havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.