Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de våldsamma bilderna från söndagens protester i Aten, där tusentals demonstranter samlats efter förra veckans tågolycka. Foto: SVT

Våldsamt vid nya protester efter grekiska tågtragedin

Uppdaterad
Publicerad

Sorgen och ilskan växer efter den dödliga tågolyckan i Grekland där över 50 personer miste livet. Tusentals demonstranter har ännu en gång begett sig ut på gatorna och drabbat samman med polis.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis bad under söndagen offrens familjer om förlåtelse.

Tusentals demonstranter samlades på Syntagma-torget i centrala Aten på söndagen. Den grekiska polisens egen bedömning är att runt 12 000 människor sökt sig till området framför parlamentet, på uppmaning av studenter och järnvägsanställda.

– Det som har hänt är ett grovt brott. Greker har blivit mördade. Regeringen måste säga varför. Någon måste betala, säger 25-årige Alexis Pappas under en av protesterna till The Guardian.

När några demonstranter tände eld på soptunnor och kastade molotovcocktails svarade polisen med tårgas och chockgranater för att skingra massorna, enligt nyhetsbyrån AP.

Ber om förlåtelse

Tåg- och tunnelbanetrafiken i huvudstaden står still, lamslagen av omfattande strejker efter den värsta tågtragedin i landets historia. På fredagen begravdes de första offren för tragedin, som krävt minst 57 människors liv. Av de 66 som förts till sjukhus får fler än hälften fortfarande vård.

Tidigare på söndagen bad Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis, som hoppas bli omvald senare i år, offrens familjer om förlåtelse.

”Som premiärminister är det min plikt att be alla, men särskilt offrens familjer, om förlåtelse”, skriver han i ett meddelande riktat till nationen.

Tågpersonal har larmat i åratal

Den stins som har gripits och medgett visst ansvar för den dödliga tågolyckan i Grekland väntas framträda i rätten under söndagen. Lördagens planerade förhör med den 59-årige stinsen sköts upp 24 timmar sedan nya bevis framkommit.

Även om han gjort vissa medgivanden anser många att det är fel på systemet, som aldrig skulle ha lagt ett sådant ansvar på en enskild individ till att börja med.

Fackförbunden för järnvägsanställda har i flera år larmat om säkerheten på de grekiska järnvägarna, som länge ansetts som de dödligaste i Europa.

Fakta: Tågolyckan i Grekland

Ett persontåg med runt 350 personer ombord frontalkrockade med ett godståg strax före midnatt tisdag den 28 februari. Det är ännu oklart varför tågen i flera kilometer befann sig på samma spår.

Kollisionen inträffade strax efter att persontåget hade lämnat staden Larissa, 13 mil söder om Thessaloniki och cirka 38 mil norr om huvudstaden Aten.

Runt två tredjedelar av passagerarna uppges ha varit unga människor, många av dem universitetsstudenter, som hade besökt en karneval under långhelgen.

Olyckan skedde när persontåget kom ut ur en tunnel i kommunen Tempi. Persontågets första fyra vagnar spårade ur. De två första fattade eld och förstördes så gott som fullständigt.

Minst 57 människor omkom och ytterligare runt 80 skadades. Flera saknas fortfarande.

Landets transportminister lämnade strax efter olyckan in sin avskedsansökan ”av respekt” för dem som dog.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.