Abdul Rashid Dostum (mitten, grå turban och svart skjorta) Foto: AP

Våldtäktsanklagad vicepresident lämnar landet

Uppdaterad
Publicerad

Afghanistans våldtäktsanklagade vicepresident Abdul Rashid Dostum har under pågående utredning lämnat landet. En talesperson för Dostum säger att han rest till Turkiet för vård, men många fruktar att han söker sig i exil för slippa undan rättvisan.

Den tidigare krigsherren, numera vicepresidenten, Abdul Rashid Dostum anklagas för att ha kidnappat sin politiska rival Ahmad Ishchi. Dostum ska ha hållit Ishchi fången i sin privata bostad i fem dagar och under den tiden ska rivalen både ha utsatts för tortyr och våldtäkt.

– Det är ett slående exempel på vad som kommit att bli normalt i Afghanistan, inte bara för Dostum utan för alla i maktpositioner: Efter att ha utlovat att skipa rättvisa så visar det sig till slut att regeringen inte är beredd att göra just det, säger Patricia Gossman vid organisationen Human Rights Watch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.