Med mer än 90 procent av rösterna räknade får Kaja Kallas Reformpartiet stöd av var tredje väljare och hon ser som väntat ut att få sitta kvar som premiärminister. Foto: Sergei Grits/AP/TT

Valet i Estland: Kaja Kallas ser ut att få nytt förtroende

Uppdaterad
Publicerad

Valet i Estland lockade rekordmånga till valurnorna och deras besked är till synes klart. Med 99 procent av rösterna räknade ser det ut som att premiärminister Kaja Kallas får sitta kvar. Hennes liberala Reformpartiet får stöd av var tredje väljare.

Resultatet går i stort i linje med de stora opinionsundersökningar som har publicerats de senaste veckorna. Kaja Kallas ser som väntat ut att få sitta kvar som premiärminister efter söndagens val. Hennes Reformpartiet får enligt prognoserna nära 31 procent av rösterna och 37 mandat av parlamentets 101 möjliga. De blir därmed största parti.

Samtidigt verkar Kallas stödpartier Fäderneslandet (Isamaa) och Socialdemokraterna (SDE) ha backat jämfört med valet 2019. Tillsammans har de tre partierna dock fortsatt majoritet i kammaren.

Räkningen har pågått under söndagskvällen och ett officiellt valresultat väntas först runt midnatt eller tidigt på måndagen enligt estniska medier.

Högsta valdeltagande någonsin

Redan när vallokalerna stängde visade det sig att deltagandet var 63,7 procent, det högsta hittills. Men under valkvällen har kritik kommit för den långsamma räkningen, främst för att elektroniska förtidsröster inte räknats klart förrän vid 22-tiden på söndagen.

Av de 900 000 röstberättigade hade nästan hälften förhandsröstat. Många föredrar att rösta elektroniskt och avlägga sin röst via datorn.

Stort stöd till Ukraina

Enligt politiska bedömare vore en koalition mellan Reformpartiet, liberala Estland 200 och Socialdemokraterna möjlig, likaså en med Centerpartiet och kristdemokratiska Fäderneslandet.

Mittenvänsterinriktade Centerpartiet – som traditionellt har varit populärt bland den rysktalande minoriteten – har stött regeringens linje i Ukrainafrågan, vilket gjort att man tappat väljare.

Oppositionella Konservativa folkpartiet har gett regeringen skulden för landets dåliga ekonomi och vill stoppa stödet till Ukraina. De ser ut att tappa från 19 till 17 platser.

Estlands militära stöd till Ukraina motsvarar mer än en procent av bruttonationalprodukten – det största stödet något land bidrar med i förhållande till sin storlek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör journalisten och kommentatorn Raul Rebane om de viktigaste väljargrupperna i Estland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.