Benjamin Netanyahu ser ut att få bilda regering efter att ha verkat i opposition under cirka ett år Foto: Oren Ziv/AP

Valet i Israel: Trolig återkomst för Netanyahu

Uppdaterad
Publicerad

Med 90 procent av rösterna räknade ser Benjamin Netanyahu ut att återta posten som premiärminister i Israel. Om prognosen står sig kommer hans nationella högerblock besegra den sittande regeringen och säkra 65 av de 120 mandaten i Israels parlament, knesset, rapporterar AP.

Det är det femte valet på mindre än fyra år i Israel och om nuvarande resultatet står sig ser Benjamin Netanyahus högerkoalition ut att ta hem segern. Mitten- och vänsterpartierna ledda av nuvarande premiärminister Yair Lapid ser ut att kunna säkra 50 platser i parlamentet.

Valresultatet innebär också att landet tar ytterligare ett steg till höger i politiken när den extrema partigruppen ”Religiös sionism” kommer in i regeringen. Gruppen utgör en viktig del av Netanyahus koalition och blir knessets tredje största parti med 15 mandat, rapporterar AP.

En av partigruppens ledare, Itamar Ben-Gvir, beskrivs som ultranationalist och har åtalats ett flertal gånger, bland annat för hatbrott. Netanyahu har lovat den kontroversielle Ben-Gvir en ministerpost vid seger.

Högt valdeltagande

Två timmar innan vallokalerna stängde var valdeltagandet omkring 66 procent, vilket är det högsta i landet sedan 1999. Valdeltagandet bland den judiska befolkningen var omkring 70 procent, medan cirka hälften av den arabiska befolkningen röstade, skriver Aftonbladet som hänvisar till landets centrala valkommitté.

Netanyahu står åtalad för flera korruptionsbrott, något som borde diskvalificera honom från posten enligt vissa väljare.

Om valresultatet kan lösa det politiska dödläget som varit i landet återstår att se. Det israeliska parlamentet utses i val vart fjärde år. Men premiärministern kan när som helst utlysa nyval. Det nuvarande valet utlöstes när den sittande regeringen upplöstes i somras efter att dåvarande premiärminister Naftali Bennett ansåg att den splittrade åttapartikoalitionen inte längre ”var hållbar”.

Våldsamheter i Jerusalem

Medan de sista rösterna räknas har det rapporterats om våldsamheter i Jerusalem. Enligt palestinska myndigheter har en palestinier skjutits till döds efter att ha knivhuggit en polis, rapporterar AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.