Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om valet i Kenya: Kan bli våldsamt om valet uppfattas som oschysst Foto: SVT/TT

Valet i Kenya: Därför tar rösträkningen så lång tid

Uppdaterad
Publicerad

I Kenya vet man fortfarande inte vem som blir landets nästa president, trots att vallokalerna stängdes i tisdags.

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås beskriver valet som ”Supertajt”

– Det råder verkligen ”spänd stämning” som vi journalister brukar säga.

Valchefen Wafula Chebukati har uppmanat folk att ha tålamod och att inte få panik över att mediehus släpper olika uppgifter om valresultatet. SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås säger att resultatet  tidigast väntas komma på söndag.

Risk för oroligheter

Tidigare har omtvistade val lett till våld eller att hela processen har ställts in.

Johan Ripås säger att det finns en känsla av oro i landet och även en risk för oroligheter om valet uppfattas som oschysst.

– Men processen har hittills varit väldigt transparent. Och människorna som jag möter säger att de kommer acceptera resultatet, säger Johan Ripås.

Valet i landet 2017 ogiltigförklarades av landets högsta domstol, med hänvisning till oegentligheter och misskötsel av valkommissionen IEBC, vilket sätter press på kommissionen att allt ska gå rätt till den här gången.

Inför valet har läget varit jämnt mellan den nuvarande vicepresidenten William Ruto och den mångårige oppositionsledaren Raila Odinga, som numera stöds av det regerande partiet.

”Hustler”

Den 55-årige affärsmannen William Ruto hoppas ta revansch i valet genom sin framtoning som självutnämnd ”hustler” som av egen kraft tagit sig upp i samhället från en enkel bakgrund.

Bland hans huvudlöften för att stötta upp den covid- och inflationstyngda ekonomin finns jobbskapande investeringar i jordbrukssektorn.

Odinga lovar å sin sida stödutbetalningar till de fattigaste, en mer tillgänglig sjukvård och krafttag mot korruption.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.