Några av Venezuelas oppositionsledare med budskapet att de inte accepterar den författningsförsamling som ska utses och skriva om landets grundlag. Foto: TT

Vallokalerna har öppnat i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad
När vallokalerna öppnade i Venezuela i dag var president Nicolás Maduro snabbt på plats. Målet med dagens omröstning är att få till en ny författning – och den tänker presidenten använda till att komma åt politiska fiender.
– Högern har redan en väntande fängelsecell, sade han i ett tv-sänt tal inför valet.

– Alla kriminella kommer att fängslas för de brott de har begått, var Maduros budskap i tv-talet på lördagen lokal tid.

Det som väljs på söndagen är en ny författningsförsamling, ett superorgan med 545 ledamöter, med rätt att skriva om konstitutionen efter regeringens önskemål. Valet sker på regeringens villkor och oppositionen, som har majoriteten i landets parlament, vägrar att delta.

Segerviss president

Maduro väntar sig en ”stor seger”. Han säger att grundlagsförsamlingens första uppgift kommer att vara att helt göra om ämbetet för landets statsåklagare. Det är nu Luisa Ortega, en tidigare regeringsanhängare som vill behålla den nuvarande konstitutionen och menar att det är dumt att genomföra en stor reform av staten mitt under den allvarliga kris landet genomlever.

LÄS MER: ”Finns all anledning att tro att det kommer bli våldsamt”

Det oljerika Venezuela var en gång Sydamerikas mest välmående nation men har kastats in i en socioekonomisk kris under Maduros fyra år vid makten, med skenande inflation, medicin- och livsmedelsbrist och kraftigt ökat mordtal.

Oppositionen pekar ut regimens politik som anledning till den djupa krisen, medan regeringen lyfter fram det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin.

Dödliga protester

Under de senaste fyra månaderna har demonstrationer ägt rum i stort sett dagligen. Över 110 människor har mist livet.

LÄS MER: Oroligheterna i Venezuela kräver fler dödsoffer

Även under lördagen skedde protester, men de var betydligt mindre än tidigare. Oppositionen säger att det ska genomföras en stor marsch under söndagen.

– En ny fas i kampen för demokrati inleds i morgon, säger parlamentets ordförande Julio Borges.

Enligt opinionsmätningar motsätter sig 70 procent av landets befolkning den nya grundlagsförsamlingen, och 80 procent tycker att Maduro gör ett dåligt jobb som president.

LÄS MER: Allt om krisen i Venezuela

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet