Ungerns premiärminister Viktor Orbán, och hans regeringsparti Fidesz segrar i valet. Foto: TT

Orbán går mot storseger och supermajoritet i ungerska valet

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, och hans regeringsparti Fidesz, går mot en klar och helt väntad seger i parlamentsvalet. Sent på söndagskvällen utropade sig Orbán till valvinnare, och enligt prognosen får Fidesz 49,5 procent av rösterna och två tredjedelars majoritet i parlamentet.

Det invandringskritiska högerpartiet Fidesz 49, 5 procent av rösterna i det ungerska valet, detta när cirka 80 procent av rösterna var räknade. Om resultatet står sig ger detta 134 stolar för Fidesz i parlamentet, vilket innebär två tredjedelars majoritet – en supermajoritet. Med den majoriteten kan Orbán bland annat göra ändringar i grundlagen.

Allt tyder således på att premiärminister Viktor Orbán får förnyat förtroende som premiärminister. Strax efter klockan 23.30 på söndagen utropade Orbán sig själv, och sitt parti, som segrare, rapporterar Reuters.

Parlamentsval i Ungern 2018

– Vi har vunnit. Ungern har vunnit en stor seger, sade Orbán inför en stor grupp anhängare sent på söndagen.

Orbán inleder nu en tredje mandatperiod och har suttit som premiärminister sedan 2010. Han satt även på posten mellan 1998 och 2002. Orbáns kampanj har varit starkt inriktad på en hård antimigrationspolitik.

– Vi har skapat möjligheten att försvara Ungern. En stor strid ligger bakom oss. Vi har tagit en avgörande seger, sade han i sitt segertal.

Jobbik-ledaren avgår efter valet

Högerextrema nationalistpartiet Jobbik får enligt prognosen 20 procent av rösterna. Inte tillräckligt bra, anser Jobbiks partiledare Gabor Vona som sent på valdagsaftonen meddelade vid en pressträff att han lämnar sin post.

Det ungerska socialistpartiet får enligt prognosen 11,85 procent. Även deras ledare avgår.

Efter att vallokalerna bara varit öppna i några timmar visade folket på ett stort engagemang. Inte sedan 1998 har valdeltagandet varit lika stort vid samma tidpunkt på dagen, skriver AP. Valdeltagandet hamnade på 68,8 procent, en uppgång med 7 procentenheter jämfört med valet 2014.

Det ungerska valet har fått stor internationell uppmärksamhet och domineras av invandring och korruptionsanklagelser.

Vallokalerna stängde kl 19.00 svensk tid, men vid den tidpunkten ringlade köerna fortfarande långa utanför flera vallokaler. I Budapest väntade hundratals personer utanför vallokaler vid 19-tiden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till chefen för Ungerns valmyndighet.

Orbán röstade under morgonen

Klockan åtta på söndagsmorgonen la den sittande ungerska premiärministern Viktor Orbán sin röst i parlamentsvalet och lät hälsa att valet handlar om Ungerns framtid och att han kommer att respektera folkets röster, skriver AP.

Ett slutgiltigt valresultat väntas komma under måndagen.

Ungerska valet

Ungerska parlamentet har i dag 199 platser. 106 ledamöter väljs lokalt genom enkel majoritet. Resterande 93 platser tillsätts genom en nationell lista. Valsystemet gynnar de större partierna eftersom en lokalt valt politiker kan skicka vidare de röster hen inte behövde till en nationell kandidat.

Efter ändringar i valsystemet, som Orbán drev igenom då han vunnit första gången 2010, räckte det i valet 2014 med 45 procent av rösterna för att Fidesz skulle få ”supermajoritet”, två tredjedelar av platserna. Men vid senare fyllnadsval har partiet halkat ner till 133 platser, precis under supermajoritet inför det nu genomförda parlamentsvalet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Ungern 2018

Mer i ämnet