Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick är på plats i Polen, där oppositionen nu utropat sig till vinnare. Foto: SVT/Petr David Josek/AP/TT

SVT:s Europakorrespondent: ”Ser ut som att Polen går mot ett regeringsskifte”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Polen hoppas på regeringsskifte.

– Den grymma tiden är över, partiet Lag och rättvisas tid är över, hävdar oppositionsledaren Donald Tusk.

Men Lag och rättvisa, som blir största enskilda parti, hoppas på fortsatt makt och regeringsförhandlingarna lär dra ut på tiden.

De första vallokalsundersökningarna efter söndagens parlamentsval visar att oppositionskoalitioner får en majoritet i polska parlamentet sejmen. Men resultatet är ännu inte helt fastställt.

Den tidigare premiärministern och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som leder Medborgarkoalitionen, säger att de oppositionella fått tillräckligt med röster för att nå egen majoritet och att ”demokratin har vunnit, Polen har vunnit”.

Men för att bilda regering måste oppositionsgrupper enas om en gemensam politik. Vägen dit kan vara lång.

Medborgarkoalitionen, med den 66-årige Tusks parti Medborgarplattformen samt ytterligare småpartier, måste enas med den politiska rörelsen Tredje vägen – som i sin tur består av ett traditionellt bondeparti och det nybildade 2050. Dessutom kan stöd behövas från partiet Nya vänstern.

Tillsammans får oppositionen 248 av parlamentets 460 platser enligt de första vallokalsundersökningarna.

Hoppas behålla makten

Det i dag styrande partiet Lag och rättvisa ser ut att få flest röster i dagens parlamentsval, men utan att få egen majoritet. Vallokalsundersökningar ger partiet 37 procent av rösterna och gör det till det enskilt största partiet. Det får, enligt första beräkningar, runt 200 mandat i parlamentet.

– Frågan som vi nu ställs inför är om vår framgång innebär att vi kan bilda regering i ytterligare en mandatperiod, säger partiledaren Jaroslaw Kaczynski.

Premiärminister Mateusz Morawiecki som tillhör Lag och rättvisa har redan utropat seger.

”Vi vann. Lag och rättvisa är vinnaren av parlamentsvalet 2023”, skriver han på appen X.

Maktbyte = stor förändring i landet

Ett maktbyte i Polen skulle innebära stora förändringar i landet och inom EU.

– Det skulle innebära att Polen åter rör sig mot EU, säger Polenkännaren och författaren Peter Johnsson i Warszawa.

Han påpekar också att, om valresultatet stämmer byter Polen inriktning i frågor som rör kvinnors rättigheter och partistyrning av rättssystem.

Fakta: Partier i Polen

Lag och rättvisa (PiS) – nuvarande regeringspartiet, nationalkonservativt. Tillhör samma partigrupp i EUP som svenska SD, dvs ECR.

Medborgarkoalitionen (KO) – liberal och pro-europeisk valallians. En valkoalition bestående av största oppositionspartiet Medborgarplattformen (liberal-konservativt, EPP-gruppen i EUP) och fem andra mindre partier, bland annat liberaler och gröna. 

Vänstern (Levica) – socialdemokratiskt, tillhör samma grupp i EUP som svenska socialdemokraterna, S&D.

Tredje vägen (Trzecia Droga) – kristdemokratisk och liberal valallians mellan två borgerliga partier. Pro-europeiskt. 

Konfederationen (Konfederacja) – högernationalistiskt och ekonomiskt nyliberalt. EU-skeptiskt och högerkonservativt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.