Det polska presidentvalet ser ut att bli en rysare och enligt vallokalsundersökningar ligger kandidaterna Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski oerhört jämnt. Foto: LUKASZ GAGULSKI/MACIEJ KULCZYNSKI/EPA/TT

Sittande presidenten Duda vinner valet i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Det var mycket jämnt i det polska presidentvalet.

Nu står det klart att den nationalkonservative sittande presidenten Andrzej Duda vinner valet, rapporterar AFP.

Den nationalkonservative sittande presidenten Andrzej Duda eller utmanaren Rafal Trzaskowski, Warszawas liberala borgmästare. Det var frågan på förhand när Polen gick till val på söndagen.

När i stort sett alla röster hade räknats på måndagsmorgonen låg Duda i ledning, rapporterar nyhetsbyråer från Warszawa.

När totalt 99,7 procent av valsedlarna har räknats får Duda 51,2 procent. Enligt valkommissionen kommer de sista rösterna inte att påverka valutgången.

Rafal Trzaskowski har enligt de senaste siffrorna 48,8 procent av siffrorna.

”Säker på att vi kommer att vinna”

– Jag vill tacka alla som röstade på mig, även kritikerna, säger Andrzej Duda på söndagskvällen enligt Reuters.

Rafal Trzaskowski å sin sida talade till väljare i en park under kvällen.

– Det kommer att bli en spänd natt, men jag är säker på att vi kommer att vinna när rösterna är räknade, sade han.

”Tungan på vågen”

Stefan Ingvarsson, Sveriges tidigare kulturråd i Moskva och Polenkännare, poängterar att de många utlandsrösterna kan avgöra slutresultatet.

– Det finns en stor joker i det här valet, och det är utlandsrösterna som kommer att betyda jättemycket. Det bor flera miljoner polacker utomlands, i första valomgången röstade ungefär en halv miljon. Det här är verkligen tungan på vågen, säger Ingvarsson.

Uppmanade äldre att gå och rösta

Varför vinner president Duda?

-  Enligt analyser som har kommit in från politiska kommentatorer menar man att ett misstag som Trzaskowski har gjort är att han inte varit ute i mindre orter eller pratat med folk i mindre samhällen för det är verkligen där som Duda nu vinner stort, säger Natacha López, SVT:s utrikesreporter på plats i Polen.

-  Alla orter som har färre än 20 000 invånare vinner Duda. Anledningen är att där upplever man tydligt en förbättring av sin ekonomiska situation under de fem åren som Lag och rättvisa har haft makten.

Vad betyder det för Polen att Duda står som segrare i valet?

-  Det betyder att vi inte kommer få se de förändringar som Trzaskowski hade utlovat och som många hade hoppats på. Lag och rättvisa, som i oktober förra året vann parlamentsvalet kommer att kunna fortsätta med reformerna som de har velat se och de har lovat att de kommer fortsätta med reformerna av rättsväsendet, säger Natacha López.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.