Mycket står på spel när presidentvalet i Polen nu ska avgöras. Foto: TT

Procentstrid väntas i rafflande polskt presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Mycket står på spel när det presidentval som präglats av polarisering och värderingar i Polen nu ska avgöras. Opinionsmätningarna tyder på ett jämnt lopp mellan den sittande presidenten Andrzej Duda och utmanaren Rafal Trzaskowski.

Även om presidenten i Polen har begränsad verkställande makt liknas söndagens val nästan vid ett vägskäl. En seger för den sittande presidenten Andrzej Duda skulle ytterligare förstärka det styrande partiet Lag och Rättvisas (PiS) ställning och potentiellt förvärra relationen med EU.

Duda står regeringspartiet PiS nära och väntas godkänna ytterligare reformer av rättsväsendet, reformer som skulle förstärka den politiska styrningen av landets domstolar enligt EU.

Kommer lägga veto

Utmanaren, Warszawas liberale borgmästare Rafal Trzaskowski, har istället gått till val på ett EU-vänligt budskap med löften om att lägga in sitt veto för att stoppa PiS rättsreformer, som enligt honom skulle underminera demokratin i Polen.

Lag och Rättvisa har dominerat polsk politik i flera år och genomfört stora förändringar inom just rättsväsendet men även ökat kontrollen av medier. Om Trzaskowski skulle vinna söndagens val kommer han inte kunna rulla tillbaka den utvecklingen, men med ett överhus som domineras av oppositionen är möjligheterna att bryta PiS dominans större.

”År av polarisering”

Vallokalerna öppnade redan klockan 7 och stänger klockan 21, då även resultatet av en vallokalsundersökning väntas. Trots den pågående pandemin deltog 64,5 procent av landets röstberättigande i valets första omgång. Väljaren Adam Schulz tror att en förklaring kan vara de stora åsiktsklyftorna i samhället.

– År av polarisering innebär att fler och fler vill uttrycka sin åsikt. Därför tror jag att intresset är större. Det finns ingen dialog mellan de båda sidorna, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.