Hätskt tonläge inför oviss andra valomgång i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Retoriken mellan presidentkandidaterna inför söndagens andra valomgång i Polen har blivit allt hätskare. Anledningen är kampen om osäkra väljare, inte minst de som i första valomgången röstade på högerextrema Konfederationens kandidat.

Resultatet i den första valomgången stämde väl överens med opinionsmätningarna. Den sittande presidenten Andrzej Duda fick flest röster, drygt 43 procent, medan 30 procent röstade på utmanaren, Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski.

Till den andra valomgången har fältet decimerats – nu rör det sig om en tvekamp mellan huvudkandidaterna. Inför söndagen har båda därför riktat sig till osäkra väljare från högerextrema Konfederationen, som fick 6 procent i första omgången.

Delad väljarkår

Vem som kommer att vinna väljargruppens gunst är inte givet, säger SVT:s utsända i Polen, Natcha Lopez.

– De har mer gemensamt med president Duda när det gäller värdekonservatism. Men när det gäller ekonomin står de närmare Trzarskowski, som står för en mera marknadsliberal ekonomisk politik.

Väljarkåren är delad utmed flera linjer. Förutom klyftor i värderingsfrågor visar röstmönstret från den första omgången hur landet är delat mellan stad och landsbygd.

Flera osäkra

– Om man tittar på en karta över hur man röstar i Polen kan man se hur väljare röstar på Andrzej Duda över hela landet. Undataget är ett tiotal orter som är insprängda däremellan och det är storstäderna med över 300 000 invånare. Det finns alltså en tydlig klassaspekt här, säger Natacha Lopez.

Valutgången är oviss – opinionsmätningarna sedan den första valomgången ger ingen entydig bild. Dessutom verkar som mest 11 procent fortfarande överväga vilken kandidat de ska rösta på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.