Andrzej Duda från Lag och Rättvisa (PiS) och Rafal Trzaskowski från Medborgarplattformen (PO) ser ut att mötas i mötas i en andra omgång av presidentvalet i Polen. Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP, JANEK SKARZYNSKI / AFP

Presidentvalet i Polen avgörs i nästa omgång

Uppdaterad
Publicerad

Presidentvalet i Polen kunde inte avgöras idag. Det blir en andra omgång. Striden står mellan Andrzej Duda från styrande partiet Lag och Rättvisa och Rafal Trzaskowski för Medborgarplattformen.

Polen går till en andra och avgörande valomgång då ingen av kandidaterna fick tillräcklig majoritet i dagens val.

De två som går till val blir Andrzej Duda från styrande partiet Lag och Rättvisa (PiS) samt Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski för Medborgarplattformen (PO), enligt vallokalsundersökningar skriver AFP.

Möjligt valdeltagarrekord

Duda fick omkring 42 procent av rösterna, medan Trzaskowski fick drygt 30 procent, rapporterar TT.

– Det har vari många ute och röstat i dag, det har varit långa köer till vallokalerna. Valdeltagandet ligger på runt 48 procent och fortsätter det så här kan det innebära rekord, säger SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson som är på plats i Warszawa.

Duda: ”HBTQ-ideologin ett hot mot Polen”

Upploppet till valet har handlat väldigt mycket om värderingar berättar hon.

– I slutet på valkampanjen har det kommit att handla mycket om HBTQ-frågan. Det beror på att den sittande presidenten Andrzej Duda har sagt att han tycker att EU tillsammans med hans motståndare Rafal Trzaskowski trycker på Polen, vad han kallar, HBTQ-ideologi. Något han anser är ett större hot mot Polen än kommunismen var en gång i tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.