Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vampire-sångaren: ”Det här är inte bra” Foto: SVT

Vampire-sångaren sågar dödsmetall skapad av AI: ”Klart det inte är bra”

Publicerad

AI-genererad teknisk dödsmetall som manglar 24 timmar om dygnet – för alltid. Låter det underbart eller börjar öronen blöda av bara tanken? Frågar man Lars ”Hand of Doom” Willfors i det svenska dödsmetall-bandet Vampire är svaret det sistnämnda.
– Det är klart att det här inte är bra, säger han.

ABBA, Robyn eller kanske till och med Roxette? Glöm det – bland hårdrockare är dödsmetall den viktigaste svenska musikexporten. Entombed, Carnage, Grave, At the Gates, Vomitory och Dismember är bara några svenska band vars 90-talsskivor blivit kanon inom dödsmetallen.

Nära tre decennier senare är det fortfarande gitarrmanglare och skinnpiskare från främst USA och Sverige som konkurrerar om dödsmetall-tronen. Men den senaste utmanaren är inte ens en människa utan ett datorprogram – kanske förvånande i en musikgenre så upptagen av kött och blod.

”Bandet” heter Dadabots. Det är i själva verket inget riktigt band med instrument och vrålande sångare, utan ett experiment skapat av två teknologer från USA.

”Klart att det inte är bra”

På bandets Youtube-kanal har Dadabots musik livestreamats i över en månad. Allt är genererat av artificiell intelligens. Soundet är långt ifrån såväl kött- och potatisdöds som den melodiska dödsmetallen som In Flames var pionjärer i.

I stället hämtas inspiration från amerikansk teknisk dödsmetall.

Lars ”Hand of Doom” Willfors är inte imponerad av sin AI-kollega. Här syns han på scen med sitt band Vampire. Foto: Carl Fridh Kleberg

Men är det bra? Vi lät Lars Willfors, som under artistnamnet Hand of Doom growlar i death metal-bandet Vampire recensera Dadabots. Och han sätter pålen rätt i ”hjärtat” på AI-bandet.

– Eh. Det är klart att det inte är bra. Absolut inte. Det här är ett ganska onyanserat sound som finns i framför allt USA sedan många år tillbaka. Men det blir om möjligt ännu sämre när det inte är människor som spelar, tycker jag, säger han.

”Helt meningslöst”

Lars Willfors tror inte heller att hans band har någon inspiration att hämta hos Dadabots.

– Inte direkt, det här är en helt atonal typ av dödsmetall där det inte finns några harmonier, klanger eller stämningar. Det är inte så vi gör musik. I den mån AI skulle kunna vara användbart i den här typen av musik är för att komponera musik i flera stämmor och raffinerade melodier som ingen människa skulle orka sitta och peta ihop. Där kan det här vara något. Men för det här soundet blir det helt meningslöst.

Att Dadabots ”spelar” dödsmetall håller han dock med om.

– Ja, det är typisk amerikansk dödsmetall. Det är talande för det här att det är två teknologer från USA som har satt ihop det här. Det är exakt den typen av människor som lyssnar på den här sortens ganska konstnärligt otillräckliga dödsmetall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer