Svenska Afghanistankommittén kommer att öppna sina kliniker igen meddelar de i ett pressmeddelande. Foto: Svenska Afghanistankommittén / Allah Hafez Majeed

Vändningen: Svenska klinikerna i Afghanistan öppnar igen

Publicerad

Svenska Afghanistankommitténs (SAK) kliniker i området Wardak, Afghanistan kommer att öppna igen. Det efter att lokala talibanrörelsen gett dem tillåtelse, bekräftar SAK i ett pressmeddelande.

Arbetet med att öppna klinikerna, som stängdes efter att fyra personer dödades och en fördes bort i en attack mot en av klinikerna, har påbörjats. På söndag förväntas klinikerna vara fullt öppna igen.

Den lokala talibanrörelsen ansåg att biståndsorganisationen misslyckats med att hålla civila afghaner säkra, och beordrade dem därför att stänga. Nu får de öppna igen, efter förhandlingar via ombud.

Fyra döda och en saknad

Natten till den 9 juli dödades fyra personer vid en av Svenska Afghanistankommitténs kliniker i provinsen Wardak, väster om huvudstaden Kabul.

Tidigare uppgav SAK:s Sverigechef Anna Ek att attacken utfördes av afghansk militär, och att klinikchefen fortfarande saknas.

SAK har efterfrågat en extern utredning av attacken, och har varit i kontakt med både UD och SIDA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer