Talibanerna kontrollerar provinsen Wardak, väster om Kabul. Foto: Björn Lindh/Svenska Afghanistankommittén

Talibaner tvingar svenska kliniker att stänga

Uppdaterad
Publicerad

Talibanrörelsen tvingar Svenska Afghanistankommittén (SAK) att stänga flera kliniker i centrala Afghanistan. Talibanerna anser att biståndsorganisationen misslyckats med att hålla civila afghaner säkra. SAK:s Sverigechef, Anna Ek, menar att det bryter mot internationell humanitär lag.

– Det innebär att 5 700 människor inte kan uppsöka vård som alla har rätt till, säger hon.

Talibanerna har tvingat organisationen att stänga 42 av totalt 77 kliniker i Wardak, enligt SAK. Enligt dem drabbas över 5 700 människor dagligen.

– När talibanerna hotar våra anställda med att de inte får gå till jobbet har vi inget annat val än att stänga och försöka hitta en lösning. Vi är fast bestämda om att hitta en lösning, säger Anna Ek.

Hon berättar att hotet kom på telefon i helgen.

– Vi känner inte att vi kan försätta vår personal i den faran. Det är tyvärr inte ovanligt att de gör så mot biståndsorganisationer. Den här gången var det vi, säger Anna Ek.

Fyra döda och en saknad

Natten till den 9 juli dödades fyra personer vid en av Svenska Afghanistankommitténs kliniker i provinsen Wardak, väster om huvudstaden Kabul.

– Vår klinikchef blev bortförd av afghansk militär och saknas fortfarande. Vår fängslade

Svenska Afghanistankommittén har tvingats stänga flera kliniker i provinsen Wardak, Afghanistan. Sverigechefen Anna Ek ser allvarligt på det. Foto: Malin Hoelstad, Allah Hafez Majeed

  kollega måste släppas och få komma tillbaka. Både regeringens soldater och talibanerna måste låta alla som jobbar med befolkningens hälsa att få göra det i lugn och ro, säger Anna Ek.

Talibanerna anser att biståndsorganisationen har misslyckats med sitt säkerhetsarbete. Talibanerna menar även att organisationen inte kan garantera sina afghanska anställdas säkerhet.

Vill se utredning

SAK upplever att de fått bra stöd från såväl UD som SIDA, och även från andra biståndsorganisationer.

– Att talibaner hotar biståndsorganisationer är tyvärr inte något nytt.

Nu vill de se en extern utredning av händelsen.

– Möjligheterna borde kunna vara ganska goda hoppas jag. Det borde finnas en vilja från alla länder att visa att man respekterar den humanitära rätten. Hur snabbt en sån utredning skulle kunna komma på plats vet jag inte, säger Anna Ek.

Hon säger att SAK har tagit upp frågan med afghanska ministerier.

Kliniker är fortfarande öppna i de områden som kontrolleras av regeringsstyrkorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.